b.creative konferencija / msu zagreb 2019

B.Creative – konferencija – kreativne i kulturne industrije igraju ključnu ulogu

b.creative konferencija koja se u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, održavala 24. i 25. listopada 2019. godine, okupila je veliki broj kreativaca i kulturnjaka koji su sudjelujući u panelima i radionicama s kolegama iz inozemstva raspravljali o aktualnom stanju u sektoru kreativnih i kulturnih industrija, ali i o željama i planovima za budućnost, koja je, ako ćemo suditi prema izjavama predstavnika struke, ali i predstavnika institucija – svijetla. Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) na otvorenju konferencije govorila je o visokoj dodanoj vrijednosti koju kulturne i kreativne industrije stvaraju i prelijevaju na druge sektore gospodarstva i o nužnosti prepoznavanja njihove uloge pokretača gospodarskog rasta od strane donositelja političkih odluka.


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović podsjetio je da je više od 350 kreativnih i kulturnih industrija u EU u razdoblju od 2014. do 2016. godine stvorilo 30 % svih radnih mjesta, a u Hrvatskoj zapošljavaju više od 124.000 ljudi i privlače sve više ulaganja.

“Budući da želimo da kreativnost bude temelj našeg gospodarstva i da u svijetu budemo prepoznatljivi kao zemlja inovativnosti kreativne i kulturne industrije i u Hrvatskoj će igrati ključnu ulogu”, istaknuo je Luka Burilović.

Pozdravivši organizaciju ovako važne međunarodne konferencije u Hrvatskoj, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je brojne aktivnosti pokrenute u mandatu Vlade premijera Andreja Plenkovića s ciljem poticanja razvoja i jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Istaknula je donošenje novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim su osigurani preduvjeti za daljnji razvoj audiovizualnih djelatnosti koje po prvi puta obuhvaćaju i gaming industriju tj. videoigre, a sudionicima je potvrdila kako je Nacrt Zakona o elektroničkim medijima u završnoj fazi izrade kao i Nacrt Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti koji će osigurati okvir za obavljanje i poticanje umjetničke djelatnosti.

U okviru tri panela koja su održana na b.creative konferenciji razgovaralo se o izazovima kreativnog poduzetnišva u ovom vremenu brzine i stalnih promjena kojima se kreativci najlakše prilagođavaju, ako ih već sami ne diktiraju. Poseban interes sudionici su iskazali za panel o pokretanju investicija u kreativno poduzetništvo, a u panelu kojemu je fokus bio na raspravi o barijerama u razvoju kreativnih i kulturnih industrija, panelisti su govorili o svojim iskustvima koja su različita jer dolaze iz različitih zemalja, ali zaključno su se složili da im je svima zajednički problem s kojim su se suočavaju – gubljenje vremena do kojeg dolazi zbog administrativnih prepreka i nerazumijevanja između privatnog i javnog sektora, što nerijetko usporava realizaciju kreativnih ideja koje mogu pokrenuti nove trendove i novi zamah u gospodarstvima.

Organizator b.creative konferencije, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnh i kulturnih industrija, izrazio je uvjerenje, shodno svim raspravama i zaključcima koji su donoseni tijekom dvodnevnog druženja kreativaca i kulturnjaka u MSU-u, da će budućnost, da će sutra već, donijeti bolju komunikaciju, više razumijevanja i podrške javnog sektora i prepoznavanje važnosti i gospodarskog potencijala kulturnih i kreativnih industrija od strane donositelja političkih odluka.

Jer samo suradnjom može se kreirati bolja budućnost i nova, inovativna, moderna hrvatska gospodarska slika.

b.creative konferencija 2019 / Luka Burilović, Ivana Nikolić Popović; Nina Obuljen Koržinek i Philippe Kern

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged