car cyber security 2020

Automobilska industrija je auto pretvorila u centar za obradu podataka

GlobalLogic Hrvatska je IT tvrtka koja razvija inovativna rješenja, a njih koristi automobilska industrija u domeni sigurnosti, komunikacije i optimizacije algoritama. S obzirom na to da su sustavi za zabavu i sigurnost povezani s internetom i tako ranjivi na potencijalne napade neovlaštenih osoba, stručnjaci za auto sigurnost moraju u sve većoj mjeri voditi računa kako spriječiti takve napade.

Prema konzultantskoj tvrtci McKinsey, automobili će biti tehnološki sve napredniji. Trenutačno automobili najviše klase imaju čak 150 milijuna linija koda što je 12 puta više nego u visokotehnološkim borbenim zrakoplovima F-35 Lightning II.

Automobilska industrija i njezin tehnološki razvoj je automobil pretvorio u mobilni centar za obradu podataka, a taj su trend primijetili i hakeri koji sve više napadaju informacijske sustave u automobilima. Popis mogućnosti koje haker može napraviti kako bi narušio sigurnost je podugačak.

Primjerice, mogu manipulirati motorom automobila u pokretu ili kočnicama vozila, mijenjati očitanja brzinomjera, otvoriti brave i prozore, isključiti svjetla, otvoriti prtljažnik i upravljati peračima vjetrobrana. Ono što je donedavno bilo samo scenarij znanstveno fantastičnog filma, sada je postalo izazov za softverske inženjere koji, osim mehaničke sigurnosti, moraju raditi i na digitalnoj sigurnosti. A da je opasnost stvarna, dokazuju podaci tvrtke Upstream Security prema kojoj se broj incidenata u internetskoj sigurnosti automobila povećao od 2016. do danas za preko 600%.

Automobilska industrija će do 2030. broj linija koda povećat na čak 300 milijuna

“Računala u automobilima povezanima na Internet postaju sve učinkovitija, a vožnja je sigurnija, jeftinija i ugodnija. Već i danas svjedočimo autonomnim vozilima na prometnicama, a istovremeno očekivanja korisnika od zabavnih i sigurnosnih sustava neprestano rastu. To znači da će IT sustavi instalirani u automobilima rukovati sve većom količinom podataka što znači veću mogućnost napada od strane kibernetičkih kriminalaca. Korisnik često neovlašten pristup sustavima vozila, omogućuje potpuno nesvjesno putem pametnog telefona, loše osigurane WiFi mreže ili jednostavno nedovoljno osiguranog automobila na parkiralištu“, rekao je Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogica Hrvatska.

Prema podacima automobilske industrije, proizvođači automobila u Europi godišnje troše preko 44 milijarde eura na inovacije, a očekuje se da će vrijednost globalnog tržišta automobilske kibernetičke sigurnosti rasti po stopi od 15% u razdoblju od 2019. do 2029. godine. (podaci Analize automobilske cybersecurity industrije).

O tvrtci GlobalLogic

GlobalLogic je lider u području Product Engineeringa. Tvrtka pomaže klijentima u dizajniranju i izgradnji inovativnih proizvoda, platformi i digitalnih iskustava u modernom svijetu. Integriranjem strateškog dizajna, složenog inženjeringa i vertikalne industrijske ekspertize pomažu klijentima zamisliti što je moguće postići te ubrzati njihovu digitalnu transformaciju.

Sa sjedištem u Silicijskoj dolini, GlobalLogic upravlja dizajnerskim studijima i inženjerskim centrima širom svijeta, pružajući klijentima ekspertizu u području komunikacije, automobilske industrije, zdravstva, tehnologije, medija, industrije zabave, proizvodnje i industrije poluvodiča. GlobalLogic ima 30 inženjerskih centara i dizajnerskih studija te zapošljava više od 17.000 stručnjaka širom svijeta. Više informacija o tvrtci doznajte na njihovoj mrežnoj stranici na adresi globallogic.com/hr/.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - -