autobusni prijevoznici - autobus - 2022.

Autobusni prijevoznici traže “prijevoznički” dizel da ne dižu cijenu karata

Ususret očekivanom povećanju cijena goriva u utorak 15. ožujka 2022. godine, najveći domaći autobusni prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih javnolinijskih prijevoznika predložili su hrvatskoj Vladi četiri konkretne mjere kojima se jamči normalno funkcioniranje sektora u trenutnim izvanrednim okolnostima. Naime, povećanja cijene goriva iz tjedna u tjedan otežava poslovanje prijevoznika. Ali otežava i mobilnost građanima. Prijevoz do radnog mjesta, škole ili bolnice nije luksuz, već potreba od općeg gospodarskog interesa. U tom kontekstu Vlada mora učiniti sve da sektor prijevoza neometano funkcionira, jer jedino on jamči priuštiva putovanja.

“Želimo aktivan dijalog s hrvatskom Vladom. Svi moraju biti svjesni da se nacionalni sustav javnog prijevoza, ako sada dopustimo njegovu propast, više neće moći oporaviti. To je osobito bitno u kontekstu mogućih nestašica goriva. Autobusi i javna funkcija koju obavljaju jedino su jamstvo mobilnosti građana i normalnog funkcioniranja društva”, rekao je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku.

“Govorim u uime svih najvećih domaćih autobusnih prijevoznika koji zapošljavaju preko 8.000 radnika i imaju tisuće autobusa. A njihovo je funkcioniranje rastom cijena goriva dovedeno u pitanje. Zbog rasta cijena goriva autobus građanima postaje jedini priuštiv način prijevoza do posla, škole ili bolnice. Želimo biti partneri državi, a našim putnicima ne dizati cijene”, rekao je Damir Pavlović, predsjednik uprave Čazmatransa.

Autobusni prijevoznici nude četiri konkretne mjere

Pristup gorivu bez ograničenja

Neke zemlje su već uvele ili razmišljaju o uvođenju ograničenja u točenju goriva. To se u hrvatskom kontekstu nikako ne smije primjenjivati na gospodarstvo. Eventualna ograničenja se moraju isključivo odnositi na privatne automobile. U ovim izvanrednim uvjetima funkciju prijevoza putnika mogu i moraju obavljati autobusi, jer su učinkovitiji i građanima priuštiviji.

Prijevoznički dizel

Prijevoznici moraju dobiti tretman kakav imaju ribari i poljoprivrednici s plavim dizelom. Predlažemo privremenu suspenziju obveze miješanja biogoriva za prijevoznički dizel. To na finalnu cijenu derivata utječe sa 70 lipa. Odnosno da taj iznos, koji je zbog zaštite okoliša obveza distributera naftom, Ministarstvo financija izravno vrati prijevoznicima kroz subvenciju za svaku prodanu litru dizela. Prijevoznički dizel ne mora biti obojen niti zahtijevati dodatne napore za naftne distributere. Dovoljno je da ga Ministarstvo financija kreira kroz administrativnu mjeru povrata 70 lipa po litri prodanog goriva.

Hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama

Dosad su samo dvije županije potpisale ugovor o javnoj usluzi. Tako već drugu godinu zaredom propada 480 milijuna kuna kojih je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predvidjelo za tu stavku. Podsjećamo kako u susjednoj Sloveniji autobusni prijevoznici imaju ugovore koji uključuju i tzv. dizel klauzulu, zbog čega u toj zemlji nema značajnih povećanja cijena karata za putnike, niti sloma cjelokupnog sektora. Nedopustivo je da cijene goriva rastu, vozači odlaze u inozemstvo, a županije i dalje ne povlače novac za normalno funkcioniranje javne usluge autobusnog prijevoza.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Prijevoznici koji se bave i javnim linijskim i povremenim prijevozom putnika su zbog cjelokupne situacije oko pandemije koronavirusa imali pravo na naknadu za očuvanje radnih mjesta. Mjere su donesene još za veljaču, ali se moraju produžiti i nastaviti barem do ljeta i početka turističke sezone. Više informacija doznajte na Facebook stranicama UHAJLP-a.

Tagged