anela husković / ai4industry / 2019.

AI4INDUSTRY konferencija naglasila važnost umjetne inteligencije u poslovanju

AI4INDUSTRY konferencija u partnerstvu s tvrtkom Microsoft u Matis Business Loungeu u Zagrebu okupila je više od 150 sudionika. Predstavnici ICT tvrtki i državne administracije prepoznali su da umjetna inteligencija tehnologija koja, ako je naučimo primjenjivati u razvoju rješenja i usluga, Hrvatsku može pozicionirati na globalnu mapu kao zemlju koja stvara inovacije na tom području.

Konferencija se održala u sklopu inicijative AI2FUTURE. Ona već tri godine okuplja poslovnu i ICT zajednicu, kako bi potaknula svijest o važnosti umjetne inteligencije te njezinu primjenu u poslovanju. Uvodno predavanje “AI – pregled industrijske primjene” održala je Hajdi Ćenan (AIRT). Istaknula je da AI više nije apstraktan termin te da se u poslovanju sve više percipira kao tehnologija koja može unaprijediti poslovne procese.

AI projekti mogu se grupirati u tri kategorije. To su kognitivna automatizacija, kognitivni angažman i kognitivni uvid. Izdvojila je i neke primjere takvih projekata u Hrvatskoj. Npr. tvrtka Gideon Brothers razvila je prvog industrijskog robota koji omogućava automatizaciju proizvodnje, a BonsAI je za INA-u razvio chatbot koji zaposlenima pruža korisne informacije i dostupan je 24/7. Uz njih, Erste Group je uz pomoć AI-a razvio detekciju pokušaja kartične prijevare u stvarnom vremenu.

Sven Lončarić (FER) predstavio je na AI4INDUSTRY konferenciji novoosnovani Centar za umjetnu inteligenciju

Centar koji je počeo s radom u listopadu 2019. objedinjava čak 18 laboratorija u kojima radi više od 100 istraživača. Misija mu je da postane vrhunski istraživački centar koji će razvijati i unaprjeđivati teorijska znanja o umjetnoj inteligenciji. Uz to, poticat će razvoj AI rješenja, služiti industriji kao banka znanja i surađivati s njom te educirati kroz razne treninge i radionice.

Tijekom panela Kako Hrvatska može iskoristiti predsjedavanje Europskom unijom i postati važan igrač na području AI-a moderatoru Janu Štedulu (Vingd) u raspravi su se pridružili Mario Antonić (Ministarstvo gospodarstva), Renato Cobal (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), Daniel Abbou (Njemačko udruženje za umjetnu inteligenciju – Bundesverband Künstliche Intelligenz e.V) i Mislav Malenica (Vingd).

Mario Antonić je rekao da Vlada radi na planu digitalne transformacije

Njego dio je i AI plan koji će biti završen do kraja 2019. godine. Abbou je naveo da njemačko udruženje okuplja 220 tvrtki koje su fokusirane na AI. Dodao je i da u Njemačkoj postoji svijest da umjetna inteligencija može promijeniti društvo. Tako je uspostavljena kvalitetna suradnja s državom koja je rezultirala strateškim dokumentom – njemačkom nacionalnom strategijom za AI.

Malenica je naglasio da Europska unija kompliciranom administracijom onemogućava inovacije. Po njemu, Europa uvelike kaska za SAD-om i Kinom, jer ne postoji kvalitetna suradnja između znanosti i tvrtki. Cobal je istaknuo da je Europska komisija zaključila da mora podržati inovacije i pojednostavniti postupke te uložiti u ideje i u startupove. Uspostavila je nove programe, kao što je Digital Europe program čiji se budžet upravo definira, a trenutni prijedlog je da EU uloži 9 milijardi eura u AI, blockchain i druge napredne tehnologije. Sredstva su namijenjena i digitalnim hubovima, odnosno namjera je kreirati mrežu 200-ak eniteta koji će pružati znanje, infrastrukturu i testno okruženje za industriju.

Hrvatska uključuje AI u svoju agendu – Hrvatska bi trebala definirati umjetnu inteligenciju kao glavnu temu svog predsjedanja

Svi panelisti AI4INDUSTRY konferencije su se složili da bi uspjehom hrvatskog predsjedanja smatrali podizanje svijesti o važnosti umjetne inteligencije te što uz njenu pomoć sve možemo postići i kada bi Hrvatska definirala specifičnu nišu i te jasan smjer razvoja na području umjetne inteligencije. Malenica je najavio i osnivanje hrvatske AI udruge. Njezina će misija biti osiguranje da Hrvatska ostavi trag na području razvoja umjetne inteligencije. Ali i da kroz to osigura bolju budućnost za sebe i svijet.

Popodnevni dio programa donio je nekoliko praktičnih primjera primjene umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Mladen Jambrović (Iverpan) i Marin Bek (Ascalia) ispričali su kako je Iverpan transformirao svoju proizvodnju uz pomoć umjetne inteligencije. Odnosno uz pomoć hardwarea – Ascalijinog edge-computing uređaja. Uz to korišten je i softver, algoritme i strojno učenje, koji objedinjavaju i analiziraju podatke i tako unaprjeđuju tvorničke postupke.

Anela Husković (Microsoft) prezentirala je na AI4INDUSTRY kako je AI ušao u nove proizvode tvrtke Gorenje

Odnosno kako je Gorenje redizajniralo customer journey. Kroz partnerstvo s Microsoftom, tvrtka je započelo digitalnu transformaciju. A preuzimanjem od strane Hisense grupe postala je tvrtka koja provodi transformaciju čitave grupacije. Umjetna inteligencija riješila je problem koji je tvrtka imala. Naime, nakon kupnje nisu mogli pratiti svoje kupce niti su raspolagali informacijama o njihovom zadovoljstvu. Redizajn pristupa kupcima uključuje chatbot koja unaprjeđuje iskustvo kupnje, kontrolu uređaja putem Alexe nakon kupnje te upravljanje putem mobilnih aplikacija. Arhitektura je kreirana kao sustav makro i mikrousluga koje se u budućnosti mogu nadograđivati.

Mislav Malenica (Vingd) predstavio je pilot projekt Megi – AI asistenta na području zdravstvene njege. Riječ je o prototipu koji se trenutno testira na tri pacijenta koji boluju od visokog tlaka. Testiranje se provodi u suradnji s Magdalenom, klinikom za kardiovaskularne bolesti.

Matija Žulj (Agrivi) predstavio je rješenja koja nudi umjetna inteligencija na području poljoprivrede

Digitalizacija najtradicionalnije industrije na svijetu kojoj budućnost donosi brojne izazove, jer će prema projekcijama 2050. godine na svijetu biti oko 9 milijardi ljudi. To znači da že svijet morati proizvesti 60% više hrane. Pokazao je i nekoliko inovacija – od autonomnih traktora do pametnog prskanja usjeva i automatske berbe. Predstavio je i Digital Agronomist, projekt na kojem Agrivi radi zajedno s FER-om. Razvijaju se algoritmi koji će detektirati i pratiti više od 100 varijabli i devijacije i faktore koje utječu na proizvodnju. Očekuju da će iduće godine imati dobre algoritme za krumpir pa će ih nastaviti razvijati i za druge usjeve.

Na završetku konferencije AI4INDUSTRY organizator je naglasio da inicijativa AI2FUTURE radi na osnivanju hrvatske AI udruge. Ona će promovirati prednosti umjetne inteligencije te educirati i poticati poduzetnički i javni sektor da koristi ovu tehnologiju koja mijenja poslovanje putem inovacija. Najavljena su i nova okupljanja na temu umjetne inteligencije tijekom 2020. godine. Organizator konferencije AI4INDUSTRY je EVENTA01 u partnerstvu s Microsoftom. Više o umjetnoj inteligenciji doznajte na Wikipediji.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “AI4INDUSTRY konferencija naglasila važnost umjetne inteligencije u poslovanju

Comments are closed.