advent u vinkovcima 2020

Advent u Vinkovcima – božićni duh bit će očuvan na brojne druge načine

Iako Advent u Vinkovcima ove godine, zbog epidemiološke situacije, neće biti organiziran kako je bio do sada, božićni duh u našemu gradu bit će očuvan na brojne druge načine. Bogata ugostiteljska ponuda, paljenje adventskih svijeća, kućica Djeda Božićnjaka i prigodno ukrašen grad pravi su recept da Vinkovčani ponovno uživaju u božićnoj čaroliji.

Ovogodišnje jaslice krasit će kipovi u prirodnoj veličini, tako da nas božićni ugođaj neće nas zaobići. Pripreme prilagođenog programa u punom su jeku, čekaju nas raskošno uređene ulice i trgovi, zvuci veselih božićnih pjesama, okusi finih slastica te mirisi punča i kuhanog vina.


Ove godine će se za naša nepca pobrinuti jedna ugostiteljska kućica, no zato će park zasjati svojim starim sjajem. Osim brojnih svjetlećih dekoracija, čeka nas i velika jelka kod lampe, jaslice te paljenje svijeća na adventskom vijencu.

Veliki vijenac ponovno će biti smješten oko spomenika Svetog Trojstva u samom središtu parka, a svijeće na njemu palit će već tradicionalno župljani vinkovačkih župa.

Prva svijeća bit će upaljena u subotu, 28. studenoga 2020. godine

Upalit će ju župljani iz Župe bl. Alojzija Stepinca i Župe sv. Ćirila i Metoda u 20 sati. Paljenje druge svijeće očekuje nas u subotu, 5. prosinca, kada će glavne uloge imati vjernici Župe sv. Vinka Pallottija. Tjedan dana poslije, 12. prosinca, bit će upaljena i treća svijeća, a sudjelovat će Župa sv. Euzebija i Poliona i Župa Bezgrešnog srca Marijina. Onu posljednju, četvrtu svijeću, upalit će iz Župe Presvetog Srca Isusovog, 19. prosinca u 20 sati.

Osim velikog adventskog vijenca, gradski park krasit će i posebne jaslice s novim kipovima. Kako će to ove godine izgledati pojasnili su iz Turističke zajednice grada Vinkovaca istaknuvši kako je suradnja Grada, Turističke zajednice i Srednje strukovne škole ovoga Božića donijela nešto uistinu posebno.

“U središnjem gradskom parku u tijeku je postavljanje jaslica koje će krasiti lutke u prirodnoj veličini, odnosno lutke od 180 centimetara. Svaka lutka, Marija, Josip i tri kralja, bit će prigodno odjevena, a prigodnu odjeću sašili su učenici i djelatnici Srednje strukovne škole Vinkovci”, istaknuli su u Turističkoj zajednici Grada Vinkovaca.

Jaslice će krasiti i figure malog Isusa te tri janjića

Ukrašena će biti i središnja gradska jelka, visine 14 metara, dar Vinkovčanina Miroslava Matakovića. Pripreme za ukrašavanje traju posljednjih tjedana. Vinkovački osnovnoškolci i srednjoškolci ponovno će dati svoj doprinos i jelku ukrasiti onako kako najbolje znaju što će, ne sumnjamo, ovogodišnji Božić učiniti još posebnijim.

Želje naših mališana također će biti dijelom božićne proslave bez kojih sigurno nema onog pravog obiteljskog ugođaja. Posjetite zato kućicu Djeda Božićnjaka u parku te svoje želje i pisma ubacite u poštanski sandučić. Vjerujemo kako će i ovoga puta misliti na sve nas.

Više o Vinkovcima doznajte na mrežnim stranicama Grada na adresi grad-vinkovci.hr.

Tagged