marina bolanča - abeceda komunikacije zagreb - 2021.

Abeceda komunikacije nagrađena za “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš”

Na ovogodišnjoj, četrnaestoj po redu dodjeli Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Abeceda komunikacije osvojila je Grand PRix. Nagradu je dobila za kampanju “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš” prema ocjeni domaćeg žirija u kategoriji Grand PRix za odnose s javnošću u tijelima državne vlasti Republike Hrvatske.

Kampanja je napravljena za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Prema ocjeni međunarodnog žirija, s istim projektom za Ministarstvo unutarnjih poslova, Abeceda komunikacije osvojila je drugo mjesto u kategoriji Društveno odgovornog poslovanja.

Povodom obilježavanja prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa koji se obilježio 21. listopada 2020. godine, za Ministarstvo unutarnjih poslova Abeceda komunikacije pripremila je kampanju pod nazivom Kad sigurno voziš, sigurno stižeš. Veliki broj prometnih nesreća obilježava hrvatske prometnice, a četiri su glavna najčešća. To su prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.

Kampanja je otvorena 20. listopada 2020. gerilskom najavom Nacionalnog dana s postavljenih 100 invalidskih kolica na glavnom zagrebačkom trgu. Na njima su bile poruke ljudi koji su zbog posljedica teških prometnih nesreća ostali prikovani za invalidska kolica. Poruke poput Trenirao sam košarku i sanjao o NBA (Mislav O., 15 godina), Teško mi je kad pomislim da neću plesati s kćeri na maturalnoj (Marijan D., 55 godina), Moj hobi bio je nogomet s ekipom poslije posla. Svaki četvrtak. (Josip P., 25 godina), nikoga nisu ostavile ravnodušnima, a zabilježene su brojne reakcije prolaznika.

Povelja koja obvezuje da ćemo se pridržavati prometnih pravila i kulture u prometu

Na sam dan obilježavanja prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, 21. listopada, u 10 gradova diljem Hrvatske na frekventnim trgovima postavljena je povelja na koju su se građani imali priliku potpisati. Sve u cilju kako bi svojim potpisom podržali akciju, ali i prisegnuli da će se pridržavati prometnih pravila i kulture u prometu. Obilježavanje se održalo u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Puli, Zadru, Gospiću, Splitu i Dubrovniku.

Cilj ove kampanje bio je osvijestiti građane o važnosti odgovornog ponašanja u prometu. Ali i utjecati na svijest o svojoj izloženosti prometnim nesrećama kod najmlađih vozača i utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća. Budući da je naglasak bio na budućim mladim vozačima, u završnim razredima srednjih škola podijeljeni su letci sa sadržajem prilagođenim njihovoj dobi. Oni imaju za cilj poticanje stvaranja dobrih navika tijekom vožnje, dok im je na satu razrednika prikazan informativni video virtualnog policajca. Podršku ovom cilju i kampanji pružili su svi policijski službenici i policijske uprave diljem Hrvatske. Tu su i poznate javne ličnosti, a među njima su Juraj Šebalj, Ella Dvornik, Antonija Stupar Jurkin i Ivan Šarić.

100 invalidskih kolica, trg bana jelačića, zagreb - dan sigurnosti cestovnog prometa - 2020.

Među nama je u prometu i 5.000 mladih vozača u 10 gradova Hrvatske

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, uspoređujući period između 21. listopada i 31. prosinca 2019. i 2020. godine, broj prometnih nesreća se smanjio za 20,4%. Prometne nesreće s ukupno nastradalima smanjile su se za 31%, od čega su se nesreće sa smrtnim ishodima smanjile za 50%. Nesreće s ozlijeđenima smanjile su se za 30,2%.

“Ovog puta se nismo slijepo držali briefa, ali smo uspjeli uvjeriti klijenta da moramo izaći s hrabrijom komunikacijom. Kolege iz MUP-a bili su nam od velike pomoći pri realizaciji. Bez njihove pomoći sigurno ne bi mogli u samo dva i pol tjedna realizirati cijeli projekt. Važno nam je bilo interes medija osigurati oba dana provedbe kampanje i za to nam je trebala jaka guerilla. Poruke ispisane na invalidskim kolicima nikoga nisu ostavile ravnodušnima. Komunikacijski rezultati su iznimni, ali rezultat da se ukupan broj nesreća smanjio za čak 20%. Time je spašen 31 život, a to je stvaran doprinos kampanje”, rekla je Marina Bolanča, direktorica Abeceda komunikacije. Više o marketinškoj agenciji doznajte na mrežnim stranicama na adresi abeceda-komunikacije.hr.

Tagged