a1 data centar zagreb / 2020.

A1 Hrvatska gradi u Zagrebu podatkovni centar po najvišim standardima

Hrvatska 2021. godine dobiva najmoderniji podatkovni centar, a gradi ga A1 Hrvatska. Data centar će imati Tier III certifikat prema UpTime institutu, svjetskom predvodniku u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Podatkovni centar će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj.

“Nedavne izvanredne okolnosti izazvane koronavirusom i potresom u Zagrebu ubrzale su procese digitalizacije domaćih tvrtki i povećale potražnju za cloud rješenjima. Sve veći tvrtki prepoznao je važnost pouzdane infrastrukture, koja im i u najtežim situacijama može osigurati nastavak poslovanja. Upravo će izgradnjom novog podatkovnog centra po najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska poslovnim korisnicima osigurati spremnost na krizne situacije i povećanje prometa”, rekao je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske.


Tier III podatkovni centri korisnicima jamče najviše standarde kvalitete i sigurnosti. Njihov dizajn infrastrukture osigurava korisnicima nivo redundancije sustava N+1. Time se jamči maksimalna dostupnost usluga odnosno vremena neprekidnog rada. Također, za daljnji razvoj mreža nove generacije zahtjevi su da dohvat podataka bude u svega par milisekundi. Stoga je neophodno skratiti put, odnosno imati kvalitetan podatkovni centar bliže korisnicima”, dodao je Makar.

Gradnja novog podatkovnog centra započela je u rujnu 2020., a vrijednost investicije iznosi 11 milijuna eura. Centar će koristiti najmoderniju tehnologiju koja će osiguravati napredne sustave hlađenja, napajanja i sigurnosti. Dizajnom i izvedbom bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije. Za korisnike će to sve značiti da mogu bezbrižno koristiti resurse podatkovnog centra, bez brige o kvarovima opreme, gubitku podataka ili zastoja u poslovanju.

Konstrukcija data centra gradi se po najvišim normama

To zahtijeva UpTime institut pri svojem certificiranju. Također, traži da data centar može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. To garantira stabilnost konekcije u situacijama poput potresa u Zagrebu u ožujku. Nadopunjuju je automatizirani redundantni sustavi rashlađivanja i napajanja. Ti će sustavi biti instalirani koristeći provjerenu Vertiv tehnologiju, koja pogoni najbolje svjetske podatkovne centre.

“Osim dodatnih kapaciteta za A1 i njihove korisnike, novi podatkovni centar omogućit će razvoj tržišta podatkovnih centara u Hrvatskoj. Naime, drugi je podatkovni centar u regiji koji će biti i službeno certificiran prema Tier III standardu. Energetska efikasnost i učinkovitost odnosno dizajn prate najnovije svjetske trendove koje je tvrtka Vertiv Croatia stekla u međunarodnim projektima podatkovnih centara za vodeće svjetske colo i cloud kompanije. Zadovoljstvo je sudjelovati na novom kapitalnom projektu podatkovnog centra A1 Hrvatska i primijeniti stečena znanja i vještine napokon i u Hrvatskoj”, rekao je Igor Grdić, direktor prodaje za centralnu Europu te član uprave Vertiv Croatia.

A1 Hrvatska podatkovni centar u gradi se u Novom Zagrebu

Certifikat za ICT dizajn i arhitekturu UpTime instituta pozicionirat će ga kao Tier III podatkovni centar. To je najviše rangirani podatkovni centar na domaćem tržištu. Njegov položaj u samom Gradu Zagrebu olakšat će većini korisnika usluga kolokacije pristup fizičkoj lokaciji. Data centar se nalazi u Novom Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice. Završetak radova i puštanje u rad planirano je za treći kvartal 2021. godine.

“Poslovni korisnici odabirom rješenja u A1 podatkovnom centru ostvaruju veliku uštedu na opremanju vlastitog prostora. Uz to dobivaju pouzdano i kvalitetno rješenje, certificirano od strane svjetskog autoriteta u području podatkovnih centara. Osim uštede na opremi, A1 svojim korisnicima nudi i 24/7 korisničku podršku. Time korisnici ostvaruju dodatno olakšanje u pripremi Business continuity i Disaster recovery planova, koji su zbog nedavnih kriznih situacija postali fokus poslovanja svake tvrtke”, objasnila je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama A1 Hrvatske. Više informacija o A1 Hrvatska doznajte na mrežnim stranicama na adresi a1.hr.

Video: A1 gradi najmoderniji data centar u Hrvatskoj

Tagged