kuhinja / 2021.

5 trikova za optičko povećanje male kuhinje

Kuhinja je mjesto na kojem dan započinjemo šalicom jake kave i završavamo dobrom večerom. Čak i mala kuhinja ne mora značiti rezignaciju glede najfunkcionalnijeg prostora i sjajne kulinarske ideje. Pročitajte savjete koji će i najmanju kuhinju pretvoriti u prozračni prostor za svakodnevno i neobično kuhanje.


1. Svijetle boje su osnova

Boje su najveća pomoć u borbi protiv skučenog prostora. I to u bilo kojoj prostoriji. U kuhinji lagane podne i zidne pločice mogu učiniti optička čuda. Možda tijekom kuhanja nećete puno obraćati pažnju na pod, ali tamne i mat opcije upijaju svjetlost i optički još više smanjuju prostor. Naprotiv, svijetle i sjajne pločice odražavaju svjetlost i kuhinja će na taj način djelovati prozračno. Također je idealno imati i kuhinjski element u svijetloj nijansi.

Možda se ne želite upuštati u potpunu rekonstrukciju kuhinje?  Pločice iza kuhinjskog elementa možete oživjeti čak i bez rušenja. Samoljepljive fototapete za kuhinjske elemente trajne su i kuhinji će dodati novu dimenziju u svijetlim nijansama.

2. Budite minimalisti!

Oprostite se od ukrasa i drugih detalja koje zauzimaju prozračnost u prostoriji. Što manje stvari ostane na kuhinjskom elementu, to će kuhinja izgledati veća. Stalke za noževe, miješalice ili doze za namirnice držite u kutijama za spremanje, u pretincima ili u ormarićima, a na liniji ostavite samo potrepštine za svakodnevno kuhanje.

3. Manje kvaka, više prostora

Jednostavne linije i velike površine uvijek daju prostoriji dojam prozračnosti. Ako planirate rekonstrukciju, svakako odaberite kuhinju bez kvaka. Kuhinja će izgledati puno prostranije, uz to će Vam otvaranje ladica i ormarića biti puno ugodnije.

4. Staklo dodaje još jednu dimenziju

Stakleni stol za blagovanje, prozirne plastične stolice ili staklena vrata na kuhinjskim elementima. Prozirni materijali dodati će više dimenzija kuhinji i susjednoj blagovaonici. I cijelu prostoriju odjednom će optički povećati.

5. Razmišljajte ‘okomito’!

I na kraju, imamo jedan praktični savjet za Vas o tome kako dobiti više prostora u maloj kuhinji. Ako se borite s nedostatkom prostora u kuhinji, maksimalno iskoristite zidove. Gornje ormare pričvrstite za strop i izravno u dva reda. Druga mogućnost su kutije za odlaganje. Možete spremiti porculan koji ne upotrebljavate tako često ili male uređaje i postaviti ih na gornje ormare.

I ne zaboravite iskoristiti slobodni prostor ispod njih. Viseća posuda za kapanje štedi prostor uz sudoper, magnetska šipka praktična je za noževe i zidne organizatore za sve kutije i posudice za začine koje želite imati pri ruci tijekom kuhanja.

Tagged