toplinski val 2023 | selvan b - unsplash

Zagreb i Hrvatsku će uskoro pogoditi toplinski val – nužno je zaštititi se od jakog sunca i visokih temperatura

Hrvatsku će uskoro pogoditi toplinski val, a zbog toga je nužno dodatno se zaštititi. Zato su Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HLZ-a HDZGIG, izradili Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka.


Svih tih uputa bi se osobito trebale pridržavati starije osobe, a naročito one oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti. Zato pratite vremensku prognozu i ne izlažite se suncu i vrućinama. A što točno napraviti kada dođe toplinski val, doznajte u nastavku teksta.

Toplinski val donosi visoke temperature – kako se zaštititi?

  • Starije osobe u pravilu se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati.
  • Prigodom izlaska iz svojega prebivališta, starija osoba mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.
  • Nužno je dnevno uzimanje do dvije (2) litre tekućine. Tekućinu možete konzumirati bilo kao osam (8) čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva. Također, nužno je i izbjegavanje pržene, pohane, slatke i jako zasoljene hrane kao i začinjenih jela. Potrebno je uzimati puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.
  • Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.
  • Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Ako osjeti te simptome, stariji bolesnik mora se hitno javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Za starije osobe važna je stalna i tjelesna i psihička aktivnost

  • Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom. U slučajevima slabije funkcionalne sposobnosti osobe, čak i nekoliko puta na dan.
  • Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke. Ti podaci su ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.
  • Kada vlada toplinski val neophodno je redovitije održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša.
  • Za starije osobe važna je stalna i tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima i to po mogućnosti u prirodi. Najprikladnija mjesta za to su parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl. Ukoliko je kretanje otežano, utoliko je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.
  • Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem rashladnih uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od sedam (7) stupnjeva Celzijusa. Naime, stariji organizam se u kratkom vremenu kada vlada toplinski val ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Također, rashladne uređaje potrebno je redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima (bakterije, plijesni) i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.

Tagged