Svjetski dan nepušenja – doznajte kako pušenje uništava Vaše zdravlje i naučite kako prestati pušiti

Pušenje sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja, ne samo javnozdravstveni, već i gospodarski problem. Taj problem nije detektiran samo u Hrvatskoj, već je jako raširen diljem svijeta. Zato povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, u utorak, 31. svibnja 2022. godine od 9 do 12 sati, svi zainteresirani građani pozvani mogu doći na “Dan otvorenih vrata” Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i to u Centar za preventivnu medicinu, Mirogojska cesta 16. Tom prigodom građani će imati priliku izraditi osnovne nalaze te provjeriti stanje svog organizma.


Svjetski dan nepušenja obilježava se svake godine 31. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije još od 1987. godine. Ovim povodom širom svijeta održavaju se razne preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog čimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti.

Građani će dobiti informacije o tome koliko je pušenje doista štetno

Također, bit će podijeljeni edukativni materijali koji potiču prestanak istog. Centar za preventivnu medicinu građanima će ponuditi mjerenje razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu. Ono se izvršava neinvazivnom i trenutnom metodom, a služi kao snažan motivator za prestanak pušenja.

Građanima će biti osigurano i mjerenje osnovnih vrijednosti krvnog tlaka, a sve uz liječničko savjetovanje. Bit će ponuđeno i specifično savjetovanje vezano uz tjelesnu aktivnost i prehranu. Zainteresirani posjetitelji na licu mjesta moći će dobiti informacije o štetnosti pušenja, zajedno s edukativnim materijalima koji potiču prestanak istog.

Važno je istaknuti kako se ovisnost razvija već unutar nekoliko tjedana

Važno je i napomenuti da svaka treća osoba koja proba duhan, postat će ovisnik. Više je čimbenika koji utječu na nastanak ovisnosti, a neki od njih su sociokulturna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca te dostupnost duhanskih proizvoda.

Poznato je kako se duhanski dim sastoji od čak 7.000 različitih kemijskih supstanci. Od njih je više od 70 kancerogene prirode te je visoko na ljestvici najčešćih uzročnika mnogih bolesti pa naposljetku i smrti. Također, utjecaj duhanskih proizvoda i duhanskog dima ne pošteđuje posljedica niti jedan organ ili organski sustav. Na sve njih ima štetan utjecaj, a ponajviše pospješuje kardiovaskularne bolesti, rizik obolijevanja od raka, bolesti dišnog i probavnog sustava, a utječe i na reproduktivno zdravlje.

Osim što narušava zdravlje pušača, pušenje veliki učinak ima i na zdravlje nepušača

A to se prvenstveno odvija putem pasivnog pušenja, kao i pušenja iz treće ruke. U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih životnih navika treba istaknuti i program Škola nepušenja, koji se provodi u okviru Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ-a “dr. Andrija Štampar”. Ovaj se program zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da ostave ovu pogubnu naviku. Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine, a više informacija možete pronaći na linku.

Povodom Svjetskog dana nepušenja ove će godine biti otvorene i telefonske linije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti za sve upite i informacije vezane uz program Škole, i to u periodu od 13 do 15 sati. Svi zainteresirani građani mogu se javiti stručnjacima Službe na navedene brojeve telefona 01 4696 117 i 01 4696 287.

Tagged