rudnik u raši | 2023.

Rudnik u Raši, najveća hrvatska podzemna turistička atrakcija, otvara se u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine

Općina Raša otvara novu, ali i najveću hrvatsku podzemnu turističku atrakciju – rudnik u Raši! Ovaj rudnik se za posjetitelje otvara u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine. Tog dana će krenuti prve organizirane ture za posjetitelje, a za stanovnike Općine Raša bit će organizirani Dani otvorenih vrata uz besplatan ulaz! Rudnik u Raši ima predviđene ture koje traju 2,5 sata, a potrebno je ponijeti sa sobom ili doći u obući i odjeći namijenjenoj outdoor aktivnostima. Naime, rudnik u Raši ima stalnu temperaturu od 12 do 13 °C.

Napokon je završena prenamjena nekadašnjeg rudnika ugljena u Raši u turističke svrhe! Nakon radova koji su trajali godinu i pol dana te su koštali 870.000 eura, uređen je 1,5 kilometara dug potkop Karlota sada može primiti prve avanturiste! Podsjetimo, rudarska djelatnost na području Istre započela je za vrijeme Mletačke vladavine. Od 1928. do 1966. godine Rudnik Raša je zapošljavao više od 10.000 rudara koji su kopali tzv. crno zlato – ugljen. A ugljen je othranio brojne generacije…

“Iz vlastitih proračunskih sredstava općine uložili smo 870.000 eura u vrednovanje rudarske baštine kako bi ponajprije sigurnosno, ali i pristupačno obnovili rudnik i pretvorili ga u mjesto za posjetitelje željne jedinstvene avanture. Morali smo ispoštovati mnogo složenih propisa. Prikupljanje dokumentacije trajalo je skoro tri godine, no uspjeli smo završiti ovaj zahtjevan projekt za bolju budućnost. Uz zahvalu brojnim suradnicima koji su radili, moram zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske na darovanom potrebnom zemljištu. Bez toga ne bismo mogli provesti ovo ulaganje”, rekla je Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

Načelnica Raše je i sama unuka rudara, a u projekt je ušla s ciljem zaštite i promocije rudarstva na ovom području

“Imamo nešto što su nam preci ostavili. Imamo rudarsku baštinu koju štitimo i razvijamo i danas smo ponosni što možemo predstaviti projekt na kojem radimo posljednjih šest godina. Cilj nam je stvoriti perspektivno, zanimljivo i turistički atraktivno područje koje će živjeti od i s rudnikom i njegovom poviješću”, istaknula je Glorija Paliska.

Uz radove na obnovi potkopa napravljen je i Muzej rudarstva s rudarskom kućom koja pokazuje maketu rudarstva i rudnika te stana u kojem su rudari živjeli i kako su provodili svakodnevicu. “Otvaramo naš kapitalni projekt revitalizacije naše rudarske baštine Kova Experience. Iako mnogi, pogotovo rudari, nisu očekivali otvaranje rudnika. Nakon godina mukotrpnog rada, uspjeli smo završiti projekt koji je nukleus budućeg razvoja i revitalizacije rudarstva na području Općine Raša. U budućnosti ćemo ga konstantno razvijati i uz njega vezati popratne sadržaje”, rekao je Jasmin Mahmutović, direktor Turističke zajednice Raša.

Rudnik u Raši su pozdravili i brojni bivši rudari

Otvaranje ovog budućeg važnog turističkog objekta u Raši pozdravili su rudari koji su radili u rudniku dugi niz godina. A to su Drago Rajković, Izudin Fejzić i Rasim Čaušević. Dodajmo, Izudin Fejzić je nekadašnji je rudar koji je u rudniku radio od 1974. godine do njegovog zatvaranja.

“Završio sam rudarsku školu u Sloveniji, ali nisam nikada planirao raditi u rudniku. Kad sam došao odraditi godinu dana, počeo sam i nisam stao. Ovdje sam doveo i obitelj ovdje i nema povratka. Rudarski posao je težak i opasan, ali ne bih ga mijenjao za niti jedan drugi. Imali smo bolje plaće, privilegiju za stanove, ali su nas i cijenili. A nas rudare najviše je povezivalo prijateljstvo i zajedništvo. Bilo nas je raznih nacionalnosti, ali bili smo kao jedan. A kada je netko nastradao, to je bila posebna tuga. Rudnik je opasan posao, ali bolji nego igdje”, rekao je Izudin Fejzić.

Raša je grad koji je nastao za potrebe rudarenja

Rudarska djelatnost na ovom području seže još u 17. stoljeće, a prva poznata koncesija za vađenje ugljena čak u 1626. godinu. Raša je najmlađe naselje u Istri, a izgrađeno je u svega 547 dana, od 1936. do travnja 1937. godine, kada je počelo useljavanje prvih stanara.

Kova Experience turistička je tura u kojoj će posjetitelji proživjeti jedan dan u životu raškoga rudara. Od oblačenja za posao i preuzimanja radne opreme, šetnje kroz tunele i podzemne hodnike rudnika do dolaska u rudarski stan Kovarske kuće Arsia gdje mogu zaviriti u rudarsku svakodnevicu. Upoznat će bogatu povijest rudarenja, poslušati priču o težini rudarskog posla, ali i zajedništvu rudara, ulozi žena u rudarstvu i njihovim obiteljima. Rudnik u Raši vas poziva da provedete dan u rudniku. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici na adresi arsiana.hr.

VIDEO: Rudnik u Raši | Arsiana

Tagged