sms poruka :: pametni telefon :: 2022.

Istraživanje: SMS poruka je i nakon 30 godina i dalje vrlo popularna

Istraživanje tehnološke tvrtke Infobip pokazalo je kako je slanje SMS poruka još uvijek jako popularno i da je to i dalje jedan od najpopularnijih komunikacijskih kanala. Podsjetimo, ta usluga postoji već 30 godina. Pokrenuta je nakon što je 2. prosinca 1992. godine poslana prva Short Message Service ili popularno SMS poruka. A prema Infobipovoj analizi, SMS bilježi rast korištenja od čak 75% u 2022., u usporedbi s prošlom godinom.


Tako je u prvoj polovici 2022. Infobipova platforma zabilježila 153 milijarde komunikacijskih interakcija više u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. A podaci potvrđuju kako je SMS poruka među tri najpopularnija komunikacijska kanala u svim njihovim regijama, uključujući Europu, Euroaziju, Sjevernu Ameriku, Latinsku Ameriku, Bliski istok i sjevernu Afriku, Afriku, Indiju i regiju Azija-Pacifik.

Uz najviše stope otvaranja i povrata na ulaganja, Infobipova analiza pokazuje da tvrtke i brendovi nastavljaju koristiti SMS za obavještavanje korisnika, ali i sigurnosna rješenja. Jedna od tih usluga je i svepristunija sigurnosna dvofaktorska autentifikacija (2FA). Koliko je SMS i dalje značajan za brendove pokazuje i podatak da je čak 16% ukupnih marketinških interakcija ostvareno upravo preko tog kanala.

SMS poruka je i dalje jako važna brojnim sektori koji se na nju i dalje snažno oslanjaju

Primjerice u sektoru bankarstva i financija tvrtke koriste SMS za pravodobno obavještavanje korisnika. U maloprodaji i e-commerce području brendovi SMS najčešće koriste za automatizaciju maloprodajnog marketinga. Do se telekomi oslanjaju na SMS za pouzdanu i sigurnu razmjenu poruka s međunarodnom bazom korisnika.

“Iako smo obilježili već 30. obljetnicu prvog poslanog SMS-a, naši podaci pokazuju da je on i dalje iznimno popularan. SMS portuka se razvila od osobne platforme za slanje poruka do krucijalnog alata za komunikaciju između tvrtki i krajnjih korisnika. A Infobip je odigrao ključnu ulogu u ovoj evoluciji. Danas naša tvrtka omogućuje drugin tvrtkama i brendovima isporuku milijardi poruka svake godine i to putem naših 700 izravnih veza s telekom operaterima. Kao jedan od najpouzdanijih i najpraktičnijih načina za brendove da osiguraju da njihova poruka dopre do kupaca, SMS je glavni kanal za vremenski osjetljiva upozorenja i sigurnosne obavijesti. Sa svojim globalnim dosegom i bez oslanjanja na internetsku vezu, očekujemo da će SMS nastaviti igrati ključnu ulogu u budućoj komunikaciji. I to ponajviše između poduzeća i krajnjih korisnika”, rekao je Ivan Ostojić, član Uprave za razvoj poslovanja Infobipa.

“Originalna SMS poruka koju je prije 30 godina poslao 22-godišnji developer Neil Papworth pomogla je otvoriti put prema globalnoj povezanosti. Ta se povezanost razvila i posljednjih godina ubrzano širila. A danas Infobip svake godine obrađuje stotine milijardi poruka, dosežući 75% mobilnih telefona u svijetu. Radujemo se što ćemo nastaviti predvoditi inovacije i transformaciju u višekanalnoj komunikaciji, pružajući usluge korisnicima na bilo kojem kanalu. I to bilo gdje u svijetu”, zaključuje Ostojić. Više o istraživanju možete doznati na mrežnim stranicama tvrtke Infobip na adresi infobip.com. A ako Vas zanima malo više podataka o tome što je to SMS, doznajte to na Wikipediji.

Tagged