badabum - digitalna platforma za pomoć djeci u razvoju govorno-jezičnih vještina - 2022.

BaDaBum postaje centralno mjesto priprema za upis u osnovnu školu

BaDaBum, prva hrvatska digitalna platforma koja na interaktivan i učinkovit način pomaže djeci u razvoju govorno-jezičnih vještina, obogaćena je novim sadržajima koji pomažu predškolcima kod priprema za upis u osnovnu školu. Platforma je nadopunjena novim razinama na čak pet različitih igara, dok će još dvije igre će vrlo brzo dobiti svoje nadogradnje. A roditelji na platformi BaDaBum, osim već postojećih, mogu pronaći i osam novih listića za vježbu. Putem njih djeca mogu unaprijediti svoje vještine, od grafomotorike pa do pažnje, pamćenja i vizualne percepcije.


Naime, krajem veljače 2022. godine krenula su testiranja za upise u prve razrede osnovne škole. Na tim testovima se procjenjuju djetetove psihofizičke, grafomotoričke i intelektualne vještine. A na temelju njihovih rezultata donosi se odluka o spremnosti djeteta za upis u prvi razred. Dodajmo da dječji vrtići odrađuju neslužbene procjene s predškolcima u periodu između siječnja i ožujka, ali svaka škola prije upisa ponovo testira sve svoje potencijalne prvašiće. Cijeli proces zna biti stresan i za djecu i za roditelje, no kao za bilo kakve testove, zabrinutost se može umanjiti adekvatnom pripremom.

Vježbe i igre na edukativnoj platormi BaDaBum pokrivaju razvoj dječjih vještina

BaDaBum pokriva razvoj svih vještina kojima djeca trebaju ovladati prije polaska u školu. A na ovoj platformi ćete pronaći predmatematičke i grafomotoričke vještine, vještine jezičnog razumijevanja te fonološke svjesnosti – analizu i sintezu riječi i glasova, rastavljanje riječi na slogove, prepoznavanje i tvorbu rime, razvoj vokabulara, vizualnu percepciju, pažnju, koncentraciju, pamćenje i slično”, rekla je Martina Starčević Perica, jedna od logopedinja BaDaBum platforme.

Jezične vještine predškolskog djeteta najbolji su prediktor uspjeha u ostalim područjima poput matematike, čitanja pa čak i socijalnih vještina. Stoga je vrlo važno dobro procijeniti spremnost djeteta za usvajanje jezika. Naime, kada jezična osnova nije dostatna za početno usvajanje čitanja i pisanja, tada se pojavljuju poteškoće te se usvajanje drugih znanja ne može odvijati neometano. Kako bi proces upisa prošao glatko, važno je na vrijeme krenuti s pripremom. A još je važnije pomoći djetetu da se s procesom učenja upozna kroz zabavno i pozitivno iskustvo.

BaDaBum je prvenstveno namijenjen djeci predškolske dobi od 4 do 7 godina, roditeljima i logopedima. A iza ovog edukativnog projekta stoje stručnjaci iz Logopedsko rehabilitacijskog centra ABC, agencije 404 i studia Shape. Više informacija o BaDaBumu dostupno je na mrežnim stranicama na adresi badabum.hr. Dodajmo da se putem ove stranice mogu isprobati i besplatne vježbe i igre.

Tagged