3dtech | luka biondić | 2024.

3DTech inovativnim 3D rješenjima uvodi revoluciju u svijet ortodoncije | Kako izgleda budućnost prozirnih aparatića za zube?

Startup 3DTech, koji se razvija uz podršku zagrebačkog ZICER-a, inovativnim 3D rješenjima uvodi revoluciju u svijet ortodoncije. Naime, prozirni aparatići za zube poharali su svijet ortodoncije i u posljednjih nekoliko godina svjedočimo ogromnom broju ljudi koji žele svoje zube ispraviti upravo ovim tipom aparatića. A za one koji možda ne znaju, prozirni aparatići ili “clear aligneri”, baš kao što im ime sugerira, skoro su pa nevidljivi na zubima. I to je mnogima jako bitan faktor pri izboru sredstva koje će njihove zube dovesti do savršenstva.

Oni koji nešto pomnije prate dentalnu industriju sigurno su uočili da je do sada ovim lukrativnim tržištem vladalo nekoliko brendova prozirnih aparatića. No, trendovi se mijenjaju i svi pokazatelji sugeriraju da dolazi novo vrijeme koje će donijeti neke novitete u tome kako pristupamo izboru prozirnog aparatića. Naime, budućnost se krije u “in house” proizvodnji. A tako će svaka klinika ili ordinacija svojim pacijentima nuditi svoje prozirne udlage. I to nikako nije iznenađenje. Pokretanjem vlastitog brenda, klinike ili ordinacije jako brzo mogu vratiti ulaganje. Ali i svojim pacijentima se tako može ponuditi jeftinija opcija uz bolju zaradu od angažiranja vanjskih brendova clear alignera.

Situaciju na dentalnom tržištu dobro poznaje tvrtka 3DTech koja se specijalizirala za proizvodnju 3D printera za dentalnu industriju. Ovi korisnici ZICER-a – Zagrebačkog inovacijskog centra točno znaju što je potrebno s tehničke strane kako bi klinike, ordinacije ili dentalni laboratoriji krenuli u proces proizvodnje prozirnih aparatića. Svojim klijentima, osim 3D printera, nude cjelokupno savjetovanje o produkciji clear alignera. A kako su nam otkrili, interes za ovakav personalizirani pristup pacijentima u Hrvatskoj raste.

Kako krenuti u proizvodnju prozirnih aparatića za zube?

“Interes ordinacija raste nevjerojatno. Radi se o tome da klinika ili doktor osobno preuzima odgovornost za ortodontsku terapiju u svoje ruke. Naravno, u tom slučaju je i nagrada nemjerljivo viša u odnosu na kupljene terapije vanjskih dobavljača. Takav doktor vrlo brzo postaje stručnjak u ovakvim terapijama. S druge strane, pacijenti dobivaju terapiju, stručno mišljenje i vođenje terapije direktno od stručnjaka koji se time bavi. Naime, naša tijela, odnosno naši zubi nekada ne odrade sve baš onako kako mi planiramo. Svaki čovjek je drugačiji, pa je potrebno imati stručnjaka koji će prepoznati što se događa ili ne događa te terapiju prilagoditi u skladu s time. Takve terapije obično završe puno brže i lakše nego kada se radi preko posrednika”, rekao je Luka Biondić, inženjer fizike i suosnivač tvrtke 3DTech.

“Najveći izazov je preuzeti svaki korak procesa u svoje ruke. Koraci su skeniranje pacijenta, planiranje terapije, 3D print dentalnih modela, prešanje folija, rezanje i završna obrada. Ovi koraci nisu sami po sebi zahtjevni ili komplicirani, ali ipak govorimo o šest-sedam koraka. Nijedan korak nije nuklearna fizika, međutim u svakom koraku se može pogriješiti na nekoliko načina. U stvari samo treba krenuti i skupljati iskustvo, potom sve postaje jasno, lagano i uhodano i profitabilno”, dodao je Biondić.

3DTech je uz pomoć ZICER-a do konkretnih rezultata u poslovanju

3DTech sam osnovao s namjerom razvoja industrijskih 3D printera. Pažljivom analizom tržišta zaključio sam da je segment 3D printa koji najviše raste upravo dentalna industrija, a pogotovo izrada prozirnih ortodontskih udlaga. Naime svaka faza svakog pomaka je jedinstvena te se mora izraditi 3D printanjem. Također, to je vrlo izazovan segment jer svaka udlaga mora odgovarati pacijentovoj jedinstvenoj anatomiji unutar preciznosti od 30 mikrometara. To je ogromna preciznost u svijetu 3D printanja. Dodatna teškoća je da materijal mora biti cjenovno prihvatljiv i proces printanja mora biti gotov u realnom vremenu, znači brz”, rekao je Luka Biondić.

“Veliki smo si zadatak zadali, nismo ni znali u što se upuštamo. Prvi strojevi bili su igračke, govorimo o prilagođenim kućištima drugih strojeva, print posudama od kutija za cipele, vretenima s Hrelića i slično. U jednom trenu smo uvidjeli da bez pomoći nećemo uspjeti. Nesebičnom pomoći partnera u dentalu i ZICER-a uspjeli smo osigurati prostor, strojeve za razvoj i financiranje za početni razvoj. Sva inicijalna partnerstva su i dalje jaka, trenutno su nam uredi i laboratoriji unutar ZICER-a. To je rezultiralo razvojem vlastite print tehnologije, sa četiri patentne prijave i cijelom linijom 3D printera“, rekao je Ljubomir Lokin, suosnivač startupa 3DTech.

“Sadašnji printeri su vrhunac tehnologije na svjetskoj razini, nemaju konkurencije u svijetu. Postoje printeri koji mogu printati i brže, postoji oni koji mogu preciznije, ali nema niti jedan koji može printati jedan model u jednoj minuti za cijenu ispod jednog eura, a da su svi modeli precizni unutar 30 mikrona”, s punim pouzdanjem ističe Luka Biondić.

Bliska budućnost donosi još veću inovaciju

“Naša misija je konstantno poboljšavati i unaprjeđivati postojeću tehnologiju, ali i razvijati potpuno nove stvari. Jedan takav projekt je direktno printanje prozirnih aparatića za zube. Ovaj način 3D printa još nitko na svijetu ne primjenjuje, međutim mnoge svjetske kompanije su ovaj cilj prepoznale kao novi veliki pomak u 3D printu za dentalnu industriju”, otkrio je Ljubomir Lokin.

U suradnji s partnerima iz Poliklinike Fiziodent i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 3DTech je razvio revolucionarnu tehnologiju direktnog 3D printanja mobilnih ortodontskih naprava. Ova nova tehnologija, sufinancirana od strane Europske unije, omogućava direktno printanje prozirnih aparatića bez potrebe za printanjem fizičkog modela i termoformiranjem. To ne samo da drastično skraćuje proces proizvodnje prozirnih aparatića, već znatno štedi količinu materijala. Ali takav način izrade pacijentima nudi još bolja personalizirana rješenja. Kako nam kažu iz 3DTecha, još će malo pričekati na lansiranje ove najnovije tehnologije. Ali po svemu sudeći, Hrvatska se nalazi u vrhu zemalja koje prate dinamične trendove dentalne industrije. Više o ovom startupu doznajte na njihovoj mrežnoj stranici na adresi 3dtech.hr.

VIDEO: IZZI-Directly 3D Printed Clear Aligners | 3DTech

Tagged