ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI      
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
medvednica
 
simboli grada zagreba - gradske povijesne informacije, atrakcije i zanimljivosti

Medvednica - Zagrebačka gora

 
vidikovac, medvednica, zagreb
vidikovac, medvednica, zagreb / srpanj 2014
 
 
Medvednica ili Zagrebačka gora je planina smješteba sjeverno od Grada Zagreba. Najviši vrh Medvenice je Sljeme, visine 1033 metra.

Planina Medvednica jedno je od najprepoznatljivijih Simbola grada Zagreba te popularno zagrebačko izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješke - planinareći. Od 1963. do 2007. godine na Sljeme se moglo doći i turističkom žičarom, a nakon prestanka njenog rada, prema Sljemenu je uspostavljena autobusna linija ZET-a 140 Mihaljevac - Sljeme.


Skoro cijela površina planine je pošumljena i bogata vegetacijom, zbog čega je 1981. godine zapadni dio Medvednice proglašen parkom prirode. Najnižu zonu Gore pokrivaju šume hrasta kitnjaka i pitomog kestena, a gornjim dijelom prevladava šuma bukve i jele. Uz šume, rasprostranjene su i prizemne biljke - šafran, biskupska kapica, veprina, jaglac, kranjski i crveni ljiljan, visibaba, božikovina, ...

Medvednica se prvi put spominje u povijesnim dokumentima 1209. godine pod latinskim nazivom Mons Ursi (hrvatski Medvjeđa planina).


Medvednica je tijekom povijesti stanovništvu koristila i za obranu te su na njoj građene utvrde. Najpoznatija utvrda Medvednice je Medvedgrad, sagrađena u 13. stoljeću na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, a služila je za obranu Kaptola i biskupskih posjeda.

Druga utvrda je Susedgrad, također sagrađena u 13. stoljeću, a poznata je po bitci koja se dogodila podno njegovih zidina tijekom Seljačke bune (Seljačka buna ili Hrvatsko - slovenska Seljačka buna po suvremenicima nazivana još i Velika seljačka buna ili seljački rat, je buna koja je izbila na susedgradsko - stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija 1573. godine).televizijski toranj, sljeme, medvednica, zagreb
televizijski toranj, sljeme, medvednica, zagreb / srpanj 2014Prosječna godišnja količina oborina je oko 1300 mm (u Zagrebu na mjernoj stanici Grič prosjek je 840 mm), zbog čega na Medvednici ima dosta izvora i potoka. Prosječna godišnja temperatura je oko 7°C (u Zagrebu je oko 12°C). Snježni pokrivač na vrhu Medvednice traje oko tri mjeseca (100 dana), a najdeblji je u veljači. Sunčanih dana na Medvednici ima zimi znatno više nego u Zagrebu i Zagorju.

Kako je Medvednica planina, na njoj prvi snijeg padne puno ranije nego u Zagrebu. U prosjeku, prvi snijeg pada sredinom listopada. No, 17. rujna 1977. godine, otkada postoje mjerena, zabilježeno je najranije padanje snijega na Sljemenu. Navečer tog dana palo je četiri centimetra snijega. Kako je nastavilo sniježiti i u noći sa 17. na 18. rujna, ujutro je zabilježen sniježni pokrivač od šest centimentara.


Životinjski svijet je na Medvednici dosta reduciran, a ponajviše zbog širenja podsljemenske zone. Medvjedi i vukovi nestali su još u srednjem vijeku, a zadnji ris ubijen je u 19. stoljeću. Danas na Medvednici živi manji broj divljih svinja (i to većinom na zapadnom dijelu Gore), srne, jazavci, vjeverice i zečevi.

Medvednica je nastala izdizanjem dijela Zemljine kore između jasno izraženih rasjeda, zbog čega se u njenom podnožju javljaju izvori tople vode (Stubičke Toplice i Sutinska vrela u Podsusedu). Iako je po svojoj geološkoj građi znatne geološke starosti, pokreti Zemljine kore oko Medvednice još nisu završeni, tako da se u Zagreb bilježi pojačana seizmička aktivnost - Zagreb godišnje protrese oko 400 potresa, od kojih se velika većina uopće ne osjeti.


Najveći potres koji je zabilježen dogodio se 1880. godine i naziva se Veliki potres - bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno 6,3 stupnja po Richteru. Razorio je brojne zagrebačke zgrade, poginulo je dvoje ljudi, a 29 ih je teško ozlijeđeno.

Jezgra Medvednice sastoji se od metamorfnih stijena (zeleni škriljevac), a značajne su i naslage taložnih stijena (vapnenca i dolomita), jer su u njima nastali kraški oblici (ponikve, špilje i ponori).šuma, medvednica, zagreb
šuma, medvednica, zagreb / srpanj 2014Najviši vrh Medvednice je Sljeme i nalazi se na visini od 1033 metra nadmorske visine. Ostali vrhovi Zagrebačke gore su Malo Sljeme (996 m), Puntijarka (990 m), Cer (862 m), Veliki Plazur (859 m - na njemu je smješten Medvedgrad), Veliki Rog (749 m), Mali Rog (709 m), Tusti vrh (648 m), Tepčina Špica (636 m), Grohot (492 m) i Kameni Svati (482 m).

Bilo (hrbat) Medvednice dugo je 42 kilometra, a proteže se u smjeru sjeveroistok - jugozapad.


Mevednica je premrežena planinarskim stazama - Leustekov put, Bažulovka, Put Miroslavec, Šumarov put, Bikčevićev put, Erberov put, Mlekarski put, Zagrebački put, HPD-ov put, Liječnički put i Gipsov put.

Na Gori su izgrađeni i brojni planinarski domovi - Crveni križ, Kameni svati, Glavica, Risnjak, Grafičar, Tomislavov dom (danas služi kao hotel), Runolist, Rauhova lugarnica, Puntijarka i Lipa - Rog.


Na Medvenici je sagrađeno i puno crkvenih objekata - Crkva Sv. Mirka u Šestinama, Crkva Sv. Ivana Krstitelja u Zelini, Crkva Sv. Šimuna u Markuševcu, Crkva Majke Božje u Čučerju, Kapelica hrvatskih mučenika, Kapelica Sv. Jakoba, Kapelica Majke Božje Sljemenske, Kapelica Majke Božje od Puta, Kapelica Marije Snježne, Kapelica Uzvišenja Sv. Križa, Kapelica Sv. Roka i Župski dvor na Sljemenu.

Uz domove, izgrađena su i Planinarska skloništa - male drvene kućice i nadstrešnice namijenjene odmoru planinara tijekom hoda po planinarskim stazama i sklanjanju od kiše.skijalište i žičara, medvednica, zagreb
skijalište i žičara, medvednica, zagreb / srpanj 2015Na Sljemenu se nalazi rekreativna skijaška staza. Za skijanje se uređuju Crveni, Bijeli, Zeleni i Plavi spust, te Bijela i Činovnička livada. Postoji i Žuti spust, ali se ne uređuje zbog prevelike strmine.

Skijaše prevoze tri skijaške žičare - trosjedežnica i dvije vučnice (sidro). Skijalištem upravlja gradsko poduzeće Sljeme - Medvednica.


Medvednica ima devet biciklističkih staza - osam kružnih i jedna transverzalna koja ih sve povezuje.

Jedna od najzanimljivijih građevina na Medvednici je Sljemenski radio - televizijski toranj. Ukupno je visok 169 metara - visina s krovom je 92, dok je čelična antena visoka 77 metra. Vrh tornja se nalazi na visini od 1196 metara. Toranj danas nije otvoren za posjetitelje, iako se na razini od 75 metara nalazi prostor predviđen za restoran i koji je bio nakratko otvoren 1983. godine.


Arhitekt tornja je Krešimir Šavor, a izgrađen je od armiranog betona i čelika. Radovi na izgradnji tornja počeli su 1973. godine, a završen je i službeno pušten u rad na obljetnicu radija (50 godina) i televizije (20 godina) 1976. godine.

Kada je pušten u rad odašiljao je dva televizijska (tadašnji TVZ 1 i TVZ 2) i tri radijska programa (tadašnji Radio Zagreb 1, Radio Zagreb 2 i Radio Sljeme).
 
 
 
 
 
Dodatne informacije:
simboli grada zagreba: park šuma maksimir
fotogalerija zagreb u slici
gradski vodič: javni prijevoz u zagrebu
primijetili ste grešku ili su podaci su pogrešno upisani? molimo javite nam!
zadnja izmjena podataka na stranici: 22.07.17.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb