ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
poznati i slavni zagrepčani
 
tvorac penkale ostavio je svoje ime za vječnost

Slavoljub Eduard Penkala

 
slavoljub eduard penkala
slavoljub eduard penkala (1871 - 1922)
 
 
 
Mehanička olovka (popularna `kemijska olovka`), termofor i rotirajuća četkica za zube, samo su neki od izuma jednog od najpoznatijih Zagrepčana - Slavoljuba Penkale.

Slavni izumitelj rodio se 20. travnja 1871. u slovačkom mjestu Liptovský Mikuláš (tada se mjesto zvalo Liptószentmiklós i pripadalo je Mađarskoj), kao Eduard Penkala.


Nakon mature (28. rujna 1892.) i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu (25. ožujka 1898.) te počeo pisati doktorsku disertaciju s područja organske kemije. Već tada je Penkala govorio, čitao i pisao njemački, slovački, poljski, mađarski, a služio se i francuskim jezikom.

Tijekom studija pohađao je satove violine, gdje je upoznao svoju buduću suprugu - pijanisticu Emiliju Stoffregen - s kojom će imati četvero djece. Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao prebivalište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava, u stanu na broju 17, gdje je i počela njegova blistava karijera. Prihvatio je državnu službu i 14. lipnja 1904. položio službenu prisegu.

Iako poljsko - nizozemskog porijekla, Penkala se u Zagrebu ubrzo srodio s novom okolinom što je, unatoč tadašnjoj jakoj mađarizaciji, dokazao pohrvativši svoje ime u Slavoljub. Dokaz tome je, po riječima jednog od njegovih najvjernijih kroničara Borisa Puhlovskog, službena prisega pri postavljanju za nadzornika svih mjera u Hrvatskoj 14. lipnja 1904., koju je potpisao hrvatskim imenom, kao i sve ostale kasnije dokumente.


Popis Penkalinih izuma nije samo dug nego i prilično zanimljiv. Gotovo iza svakog Penkalinog izuma stoji zgodna priča o njegovu nastanku, načinu na koji se reklamirao ili muci koju je izumitelj imao s kradljivcima koji su u nekoliko navrata njegove izume prijavljivali kao svoje.

Primjerice, stanoviti Mayer iz Wolfenfelda prisvojio termos - bocu, iako je termofor bio Penkalin izum koji je patentirao. Zahvaljujući kćerkici koja nije voljela četkati zube, izumio je rotirajuću četkicu, a česta putovanja, na kojima su ga u hotelskim sobama uznemiravali kukci, inspirirala su ga za osmišljavanje insekticida. Zanimljiva je svakako i činjenica da nije patentirao deterdžent, jer za njega tvorničari i bankari nisu pokazali interes, kao ni za džepnu električnu svjetiljku, koju je na koncu izrađivao samo za prijatelje.

Svoj najveći i najpoznatiji izum - automatsku mehaničku olovku - Penkala je prijavio 1906. a nešto poslije i prvo nalivpero sa čvrstom tintom, kao i tzv. knipsu, držač kojim se pisaljka može zakvačiti za džep. Zanimljiva je činjenica da je Penkala smislio osamdesetak pronalazaka i inovacija primjenjivih u svakodnevnom životu.


U popisu njegovih dostignuća u Hrvatskoj enciklopediji stoji da je izumio, patentirao ili usavršio anodne baterije, lijek protiv reume, prašak za pranje rublja, potom i plavilo koje je u praonicama rublja zamijenilo do tada korišteno bjelilo, sredstvo za uništavanje gamadi, tekući preparat za impregnaciju željezničkih pragova, manometar, dinamometar, vagonske kočnice, mjerilo protoka,...

Posebno se bavio materijalima za izradu gramofonskih ploča pa je usavršio masu ebonit, iz koje su se ploče lijevale, a patentirao je i gramofonsku iglu produljena vijeka trajanja. Među ostalim, izradio je proračune i nacrte turbinskoga kola, helikopterskoga rotora, a patentirao je lebdjelicu na zračnom jastuku (howercraft) mnogo prije no što je prvi takav stroj izrađen.

Penkala je 1908. godine u Zagrebu počeo konstruirati zrakoplov kojim je upravljanje trebalo biti toliko jednostavno da bilo tko na njemu može letjeti bez posebne pripreme i obuke. Svoje je inovacije patentirao 1909., a zrakoplov je bio posve dovršen godinu kasnije. Zbog zrakoplova je organizirao i prvo uzletište u Hrvatskoj na kojem je, tek nekoliko godina nakon povijesnog leta braće Wright, poletio prvi hrvatski pilot Dragutin Novak.


Kako je težio da njegovi izumi dobiju uporabnu vrijednost, Penkala je osnovao nekoliko poduzeća, među kojima je najpoznatije Penkala - Edmund Moster & Co, koje je u Zagrebu izgradilo tvornicu automatskih mehaničkih olovaka, nalivpera i ostalog pisaćeg pribora prema Penkalinim patentima. Ta je tvornica ubrzo postala jednim od najvećih svjetskih proizvođača pisaćega pribora, a mehanička je olovka postigla velik tržišni uspjeh.

Zato se i naziv Penkala, pod kojim je bila prodavana, uvriježio u govoru za pisaljku te vrste, a u nekim se zemljama, podsjeća Hrvatska enciklopedija, koristi i danas. Stoga nije pogriješio Izidor Kršnjavi kada je na izumiteljevu ispraćaju kazao: "Tvorac penkale ostavio je svoje ime za vječnost."


Umro je u Zagrebu, 5. veljače 1922. godine.
 
 
 
Dodatne informacije
tekstovi vezani za slavoljuba penkalu objavljeni na ZGportalu
popis poznatih zagrepčana kroz povijest
 
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
english: famous citizens of zagreb throughout history
deutsch: berühmten einwohner von zagreb im laufe der geschichte
hash tag: #zagrepcani #poznatizagrepcani #slavoljubpenkala
foto: ..
zadnja izmjena podataka na stranici: 16.04.17.
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija