zeleni čaj - 2022. - green tea

Zeleni čaj pruža učinkovitu zaštitu od gripe, a potencijalno i od respiratornih infekcija

Grupa znanstvenika provela je istraživanje kako bi procijenila valjanost dokaza o učinkovitosti na zdravlje koje nam daje zeleni čaj. Naime, potvrđeno je da grgljanje čaja i konzumiranja katehina iz njega pomaže u sprječavanju virusnih respiratornih infekcija.


Katehini kojih je zeleni čaj prepun sprječavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sustavu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu. Epigalokatehin galat, kao temeljna komponenta katehina iz čaja, ima izravan protuvirusni učinak. On se fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sustava.

Istraživanje da li zeleni čaj pomaže objavljen je u časopisu European Journal of Nutrition

Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa te na neuroaminidazu. Tako sprječavaju hvatanje virusa za površinu stanice, a time i infekciju gripom. S obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je temeljna komponenta katehina iz čaja, pruža učinkovitu zaštitu od virusa gripe i adenovirusa. Također, mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi”, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja u časopisu European Journal of Nutrition.

Zanimanje za nefarmaceutske intervencije koje mogu usporiti ili spriječiti širenje zaraznih bolesti poraslo je uslijed pandemija bolesti poput gripe i koronavirusa. Rezultati ovog znanstvenog istraživanja provedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija.

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje čaja te konzumacija katehina jednostavan i učinkovit način sprječavanja širenja virusnih respiratornih infekcija. U zaključcima istraživanja ističe se da bi konzumaciju katehina iz čaja i/ili grgljanja čaja trebalo uvesti u svakodnevnu rutinu. A to bi mogla biti učinkovita nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija. Više o zelenom čaju doznajte na stranicama Wikipedije.

Tagged