graševine vinogorja kutjevo :: zlatna slavonija 2022. :: jelena šimić valentić i maja jakobović

Zlatna Slavonija u Zagrebu predstavila deset vrhunskih graševina

Zlatna Slavonija je predstavila deset iznimnih vina graševina vinogorja Kutjevo. A sva ona su nagrađena velikim zlatom na Festivalu graševine koji se svake godine održava u ovom vinskom gradiću. Od pjenušca do predikata… Tako se mogla nazvati vinska degustacija u Pupitresu, zagrebačkom butiku vinske kulture, a ona se održala u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i pod voditeljskom palicom poznate sommelierke Jelene Šimić Valentić.


Ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo je za Hrvatsku. A tamo je tradicija vinarstva i vinogradarstva duga više od 700 godina, još otkada su cisterciti 1232. godine izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe. U njemu su i podrumi najpoznatijih imena na hrvatskoj vinskoj sceni. Uz vina su vezane legende i priče, a iako nema znanstvenog utemeljenja da na kvalitetu vina utječu meridijani i paralele, možda nije slučajno da Kutjevom prolazi 45,3 paralela. Ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i već spomenuti Bordeaux

Vrhunski vinski doživljaj

Za početak tu je bio Maximo brut Kutjeva d.d.. On je prvi hrvatski pjenušac u potpunosti kreiran od graševine klasičnom šampanjskom metodom, mirisa dozrele jabuke i citrusnih nota. No, tu je i diskretna cvjetna komponenta s tragovima bagrema te pun u ustima finih i svježih perlica.

Predstavljene su i dvije sjajne svježe Graševine potpuno različite stilistike. Adžićeva s položaja Hrnjevac, bistre zlatno-žute boje, zrelih voćnih mirisa s notom dinje i slatkastih začina, mekanog tijela, punog okusa i bogatog dugog završetka te Galićeva svijetlo-žute boje sa zelenkastim nijansama, privlačnih cvjetnih aroma s blago pikantnim herbalnim primjesama. Ona je elegantna i pitka, savršenog balansa svježine i zrelosti i nježno naglašenih kiselina.

Zlatna Slavonija predstavlja i tri odležana vina

Prva je aromatična i bogata Graševina Mihalj iz 2020. godine. Tu je i uljaste strukture, kompleksna, privlačna, skladna i dotjerana Krauthakerova Graševina Mitrovac iz 2016.. A spomenimo i slojevitu, kompleksnu i profinjenu Graševinu De Gotho iz 2020. Kutjeva d.d.. Ona ima bogat i intenzivni okus te dugi završetak.

Prava senzacija bila je jantarna Graševina iz amfore Krauthaker Kuvlakhe 2017.. Macerirana je 45 dana ima aromu kandirane naranče i začina i iznimno je kompleksna i ekstraktna. Zanimljivo, punjena je u samo tisuću boca.

A za kraj predstavljamo Vam i tri iznimna predikata botritičnih nota. Tu je posebna Galićeva izborna berba 2018. Boje je bijelog zlata, puna, bogata, intenzivna, kompleksna i snažnog tijela. Harmonična je Jakobovićeva izborna berba bobica iz 2019. i dolazi s intenzivnim i bogatim mirisoma, uz nježne medene note. Za kraj, tu je i Perakova gusta, gotovo sirupasta ledena berba iz 2018., voćnih mirisa, slasna, puna orašasta… A graševine su se savršeno sljubile sa slavonskim delicijama među kojima se isticalo u Zagrebu premijerno predstavljeno hladno prešano ulje sjemenki bijelog i crnog grožđa Kutjeva d.d.

Zlatna Slavonija ima vinograde s grand cru položajima

“Različitih stilistika, no s prepoznatljivom sortnom karakteristikom, svih deset graševina iznimna su vina. Harmonična su, puna i slasna – pravi ih je užitak piti. A položaji s kojih dolaze od Mitrovca, Hrnjevca do Mačovog brda i Vetova slobodno se mogu nazvati slavonskim grand cru položajima”, rekla je sommelierka Jelena Šimić Valentić. A s tridesetak vinarija na tri vinske ceste Požeško-slavonska županija pravi je mali raj za vinoljupce. Uz Vinogorje Kutjevo, tu su i Vinogorja Požega-Pleternica i Pakrac.

“Naša vinogorja nisu samo sjajne eno-gastro destinacije nego i atraktivna izletišta kojima prolaze biciklističke, planinarske i pješačke staze. Kontinuirano podizanje kvalitete usluge, objedinjavanje raznih sadržaja i povećanje broja smještajnih kapaciteta posljednjih nekoliko godina utjecali su i na značajni rast turističkog prometa. Da ovu destinaciju vrijedi posjetiti potvrđuju turističke brojke veće za gotovo 50% od pamtljive i referentne 2019. godine. Time ova županija bilježi najpropulzivniji rast u kontinentalnom dijelu Hrvatske”, rekla je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi visitslavonia.hr.

VIDEO: Experience Golden Slavonia

Tagged