sindikat policije hrvatske :: 2023.

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje nasilje na Platku

Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje nasilje na Platku te zbog sigurnosti građana apelira da se prestane pokušavati napraviti razdor između djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja. Tražimo izmjene zakona koji se tiču nasilja i javne sigurnosti kako se i ubuduće krivnja ne bi svaljivala na policijske službenike koji su u ovakvim situacijama dužni postupati po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Često temeljem njega policija je u obvezi prijaviti sve sudionike događaja. A tako i one koji se brane od napada, a ne samo one koji su započeli napad.


Posao policije u demokratskom društvu s trodiobom vlasti nije da sudi i presuđuje, nego da održava red i mir. Kako nismo svemogući i ne možemo biti na svim lokacijama gdje se potencijalno mogu dogoditi nemili događaji, činjenično stanje možemo utvrditi samo na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza poput video snimke. Odluku o krivcu i kaznama donosi nadležni sud. Tvrdnje kako je policija u ovom slučaju bila pristrana najoštrije odbacujemo, a posebno optužbe da je policija iz nekog razloga nesklona HGSS-u s kojim oduvijek besprijekorno surađujemo te smo im zahvalni za sve što svakodnevno dragovoljno čine za sigurnost građana i turista.

Sindikat policije Hrvatske moli da se smire tenzije

Apsolutno podržavamo zahtjeve da u društvu postoji nulta tolerancija na nasilje, a posebno prema službenim osobama. Ali isto tako apeliramo da pojedine političke grupacije i pojedinci ne koriste navedeni slučaj za samopromociju. Voljeli bismo da se pričeka završetak službenih istražnih radnji i odluka Državnog odvjetništva o navedenom slučaju. Za sada sve izjave službenih dionika jasno govore da u navedenom slučaju od strane policije nema bilo kakvog oblika zataškavanja i prikrivanja nečije odgovornosti.

Želimo brz i potpun oporavak ozlijeđenom pripadniku HGSS-a. Doista nitko nije zaslužio da ga netko na dužnosti napada i udara. A osobito ne predstavnici HGSS-a koji svakodnevno u zahtjevnim uvjetima spašavaju ljudske živote. Kao policijski službenici, ali i kao građani Republike Hrvatske, apsolutno podržavamo zahtjev HGSS-a da se napad na njihove djelatnike od sada kvalificira kao napad na službenu osobu te da se konačno pristupi donošenju novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U cilju kako bi se jasno razlikovao pravni tretman napadača u odnosu na osobe koje su napadnute.

Podsjećamo navedeni Zakon nije mijenjan od raspada bivše države. Nedavnim su izmjenama samo kazne pretvorene iz njemačkih maraka u eure i to na istoj razini. Tako da nova kazna za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe od 20 do 100 eura. Time je, unatoč našim apelima, ali i stručne javnosti, umjesto da se pokaže briga zakonodavca i da se navedeno konačno uredi te kazne odrede u primjerenoj visini. Sadašnje kazne samo mogu potaknuti. A ne mogu nikako odvraćati od takvih ponašanja što nažalost ovakvi događaji samo potvrđuju. (Sindikat policije Hrvatske, web: sindikatpolicije.hr)

Tagged