unison - hrvatski glazbeni savez - 2021

Glazbenici i dalje najpogođenija skupina – sredstva idu organizatorima

Pandemija koronavirusa uzrokovala je velike financijske štete brojnim djelatnostima, a jedna od najpogođenijih skupina svakako su glazbenici. Sve glazbene udruge od samog početka ulažu velike napore u komunikaciju s nadležnim institucijama kako bi se pomoglo glazbenicima i pratećim uslužnim djelatnostima.

Slijedom toga od 17. studenog 2020. godine raspisan je natječaj pod nazivom “Jer svirati se mora”, nastao temeljem sporazuma Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija.


Cilj ovog natječaja bio je omogućiti djelatnicima glazbenih događanja (organizatorima, vlasnicima prostora, tehnici, razglasu, rasvjeti, zaštitarskoj službi, vozačima…) ostvarivanje prihoda za život putem koncertne aktivnosti. Točnije, cilj natječaja bio je osigurati sredstva za organizaciju i produkciju kako bi glazbenici koncerte uopće mogli održavati i to u smanjenom kapacitetu i prihodovati isključivo od kupljenih ulaznica.

Glazbenici su pristali na model u kojem svoju zaradu ostvaruju od prodaje ulaznica, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

Natpisi u medijima koji su se pojavili nakon završetka natječaja i dodjele sredstava krivo komuniciraju da su sredstva dodijeljena pojedinim glazbenim grupama, pjevačima i pjevačicama; dok je iz samog natječaja jasno vidljivo kako se sredstva dodjeljuju organizatorima kao podrška u organizaciji koncertnih aktivnosti u ovim teškim pandemijskim uvjetima. Spomenute koncertne aktivnosti prvotno su planirane za prvu polovicu 2021. godine, naravno ako to bude moguće obzirom na epidemiološke uvjete.

Isto tako su jasno vidljivi i cilj i namjera raspisanog natječaja – omogućiti organizatorima realizaciju glazbenih događanja, omogućiti pratećim uslužnim djelatnostima da ostvare prihod od tih događanja, a glazbenicima da onda na tim događanjima ostvare svoj prihod – putem kupljenih ulaznica.

Hrvatska glazbena unija, kao i sve ostale udruge utemeljitelji UNISON-a Hrvatskog glazbenog saveza poput: HDS-a (Hrvatsko društvo skladatelja), HUIG-a (Hrvatska udruga istaknutih glazbenika), HUOKU-a (Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika) i HUZIP-a (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava), zajedno s Ministarstvom kulture i medija već mjesecima ulažu velike napore kako bi pomogli glazbenicima i pratećim djelatnostima da prežive period u kojem im je onemogućen rad. Udruge isto tako trenutno za cilj imaju i pomoć potresom pogođenih područja.

UNISON – HRVATSKI GLAZBENI SAVEZ
unison.hr

Tagged