ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
reagiranje
 
njenim prostorima na dnevnoj bazi prolazi stotine ljudi, kreativaca i posjetitelja raznolikih kulturnih sadržaja, što čini preko deset tisuća kreatora i sudionika programa godišnje

Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora `Medika` složno i odlučno rekli NE napuštanju prostora

 
akc medika zagreb
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
 
Povod reagiranju je Poziv Gradskog ureda za imovinsko - pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kompleksa bivše tvornice lijekova Medika (Pierottijeva 11), kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (do utorka, 16. svibnja 2017.).

Ovim se zahtjevom korisnike Medike stavlja pred gotov čin, usprkos činjenici da su sve obveze prema Gradu Zagrebu uredno podmirene te im se na taj način nalaže da se svi programi - koji su pozitivno evaluirani i podržani od strane Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura Nova, različitih domaćih i stranih donatora te financirani gradskim sredstvima putem Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport - otkažu.


Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme. Usprkos opetovanim zahtjevima podnijetim unazad pet godina od strane Attacka (od isteka Ugovora o privremenom korištenju prostora Medika 1. siječnja 2011. godine, sklopljenog između Grada Zagreba i udruge Autonomni kulturni centar), Gradski ured za imovinsko - pravne poslove i imovinu Grada nije im pružio konkretan odgovor na pitanja o statusu i budućnosti tog prostora za koji njegovi korisnici redovito podmiruju dospjele obveze.


Odmah po primitku Poziva za predaju prostora, korisnici prostora Medike zatražili su sastanak u Gradskom uredu za imovinsko - pravne poslove i imovinu Grada Zagreba. U pozivu za predaju ključeva, nigdje se nije navodilo da nadležni žele pregledati prostor i sanirati ga, što su službeno naknadno izjavili na sve upite medija, jer je očito kako im ovakva atmosfera pred izbore nikako ne odgovara i brzopotezno žele završiti ovu priču obećavajući kao i obično - `brda i doline`.

U proteklih devet godina koliko traje `legalna okupacija` nekadašnje tvornice lijekova Medika, njenim prostorima na dnevnoj bazi prolazi stotine ljudi, kreativaca i posjetitelja raznolikih kulturnih sadržaja, što čini preko deset tisuća kreatora i sudionika programa godišnje, zbog čega se taj prostor i u kulturnoj strategiji Grada Zagreba predstavlja kao izrazito važan za nastajanje i razvijanje raznolikosti u kulturnoj produkciji. Usprkos tome, čini se da Grad Zagreb i njegovi uredi godinama ne zamjećuju probleme s kojima se svakodnevno suočava ovaj značajni dio nezavisne kulture Grada Zagreba, niti pokušavaju pronaći trajno rješenje za mnogobrojne posjetitelje i aktere prostora.


Medika je deset godina mjesto susreta i djelovanja brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki koji taj prostor uredno plaćaju Gradu Zagrebu, u njemu planiraju programe i aktivnosti koji su djelomično financirani i od strane samog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Usprkos tome Grad Zagreb sustavno zanemaruje svoje obaveze infrastrukturnog održavanja tog prostora (prostor održavaju i poboljšavaju korisnici vlastitim sredstvima) te prijeti oduzimanjem istog i pražnjenjem `od osoba i stvari` - na isti način na koji sustavno prazni i marginalizira čitavu nezavisnu kulturnu scenu.


Razlozi su posve jasni s pravne, ali i političke strane: tek nedavno službeno uočene manjkavosti u vezi sigurnosti prostora na koje zajednica bezuspješno upozorava niz godina naprasno želi spriječiti u njegovom daljnjem korištenju. Na to zajednica nije spremna i ne želi otići iz posljednjeg mjesta na kojem se programi nezavisne kulture u gradu Zagrebu održavaju.

Poručuju: "Od gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića zahtijevamo potpisani ugovor o sanaciji prostora i mogućnost njegove prenamjene te novi ugovor o najmu. Želimo poručiti kako ne želimo novo mjesto nego ostati u ovome i prema pozitivnim primjerima iz Europskih metropola osnažiti prostor bivše tvornice Medika u pravi svjetski kulturno europski centar i prepoznatljivo mjesto održavanja nezavisne kulture!"
Nikola Mijatović

Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora Medika, na čelu s Autonomnim Kulturnim Centrom - ATTACK! (Pierottijeva 11, Zagreb)
 
 
 
12. svibnja 2017.
vezano:
 
reakcija plesne zajednice na odluku gradonačelnika o ukidanju središnjeg mjesta za suvremenu plesnu umjetnost u zagrebu / svibanj 2016.
 
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
Dodatne informacije:
Želite nam poslati Vaš komentar ili mišljenje? javite nam se ...
Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici `Komentari, mišljenja, stavovi, ..` su stajališta autora, a redakcija ZGportala ih samo prenosi na svojim internetskim stranicama.

Redakcija zadržava pravo neobjavljivanja Vaših materijala bez dodatnih objašnjenja. Svaki komentar poslan redakciji mora biti potpisan, a osobni podaci autora neće biti objavljivljeni. Rukopisi i materijali se ne vraćaju.

Uredništvo ZGportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da nam osobe pošalju tekst kojim promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge građane komentar neće biti objavljen.

Opće uvjete korištenja ZGportala možete pročitati ovdje.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb