ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
vlastiti stav
 
fenomen fake news, etički prijepori s kojima se susreću novinari i senzacionalizam - teme su koje mladi novinari istražuju i kritiziraju

Medijske slobode iz perspektive studenata novinarstva

 
fakultet političkih znanosti, zagreb
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
 
Svjetski je dan slobode medija, ali prema izvješću Reportera bez granica ,nema razloga za slavlje. Izvješće za 2017. godinu upozorava na sve češće napade na novinare, lažne informacije i financijske pritiske, a Hrvatsku smješta na 74. mjesto ljestvice zemalja prema slobodi medija. Kroz dvanaest proteklih mjeseci jedanaest mjesta dolje nije rezultat s kojim se možemo pohvaliti.

Kako Svjetski dan slobode medija ne bi trebao biti samo prilika da se samo čestita novinarima i nastavi po starome, zaključili su novinari studentskih medija. Zato su na ovaj značajan dan portal Studentski.hr, Radio Student, Televizija Student i novine Global predstavili projekt kojim se kritički osvrću na stanje novinarske struke.


Fenomen fake news, etički prijepori s kojima se susreću novinari i senzacionalizam - teme su koje mladi novinari istražuju i kritiziraju. Tako su studenti izmislili priču o samoubojstvu studentice u Zagrebu, prekršili pravila dobrog ukusa u njoj i objasnili što nije u redu s takvim pisanjem, a sve uz jednostavnu poruku - ne želimo da nam kao budućim profesionalnim novinarima to jednom bude posao.

Izvještavanjem potpuno lažne vijesti upozorili su na kršenje svih standarda novinarske etike. Otkrivanje identiteta osobe koja je počinila samoubojstvo, donošenje neutemeljenih zaključaka, korištenje nepouzdanih izvora i kršenje prava na privatnost donosi samo štetu za pojedince i društvo koji se oslanjaju na medije da im prenesu objektivne informacije.


Kako je riječ o važnoj temi smatra glavni urednik portala Studentski.hr Marin Karadžija: "Mediji oduvijek imaju veliku moć, a svatko tko je gledao Spidermana zna da s velikom moći dolazi i velika odgovornost. Upravo zbog toga oglašivači i politika žele medije uvijek na svojoj strani, da se u javnosti pojavljuju informacije koje njima odgovaraju. Nas, studente novinarstva, uče da uvijek ostanemo vjerni pravilima struke i članke temeljimo isključivo na istini. A istina nije uvijek idilična."

Ipak, upravo je otkrivanje istine i izvještavanje o negativnim pojavama u društvu jedna od ključnih uloga medija, a studentski mediji nastoje pripremiti mlade novinare na takve izazove.


"Na Radio Studentu se trudimo otvoriti prostor temama kojih nedostaje u radijskom javnom prostoru poput ljudskih prava, tolerancije, ekologije, dajemo prostor marginaliziranim društvenim skupinama i osobito smo ponosni što se novinari nakon rada na Radio Studentu prenose važnost proizvodnje društveno odgovornog sadržaja, obogaćujući tako ukupan medijski prostor", kaže urednik Radio Studenta Ivan Vlašić.

"Kad je narušena kvaliteta i novinarski standardi, onda tu lako "pada" i sloboda medija. Zato u Globalu pokušavamo stvarati poligon za zdrave početke novih generacija novinara - da nauče kvalitetno pristupati temama, da nauče cijeniti svoj rad i zanimanje jer onda ni izdavači ni politika od njih neće moći tražiti da ne misle svojom glavom", zaključuje glavni urednik studentskih novina Global Igor Weidlich.Izjava studentskih medija (Studentski.hr, Radio Student i TV Student) povodom Svjetskog dana slobode
 
 
 
4. svibnja 2017.
vezano:
 
hrvatska konzervativna stranka protivi se svakom obliku izazivanja mržnje i netolerancije / siječanj 2016.
 
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
Dodatne informacije:
Želite nam poslati Vaš komentar ili mišljenje? javite nam se ...
Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici `Komentari, mišljenja, stavovi, ..` su stajališta autora, a redakcija ZGportala ih samo prenosi na svojim internetskim stranicama.

Redakcija zadržava pravo neobjavljivanja Vaših materijala bez dodatnih objašnjenja. Svaki komentar poslan redakciji mora biti potpisan, a osobni podaci autora neće biti objavljivljeni. Rukopisi i materijali se ne vraćaju.

Uredništvo ZGportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da nam osobe pošalju tekst kojim promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge građane komentar neće biti objavljen.

Opće uvjete korištenja ZGportala možete pročitati ovdje.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb