ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
 
pomozimo im
zagreb u slici / galerija slika
 
 
GDJE SAM?
>
>
reagiranje
 
vidoviti zorane, maske su pale

Hrvatski nogometni savez otvorenim pismom reagira na intervju Zorana Stevanovića Jutarnjem lista

 
nogometni stadion
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
 
Gospodine Stevanović,


jasno nam je da Vaša organizacija živi od prijavljivanja hrvatskih navijača Uefi. Jasno nam je da u toj borbi nećete prezati ni pred čim i da ćete pod krinkom borbe protiv rasizma bez ikakve grižnje savjesti raditi na tomu da hrvatska reprezentacija svoje domaće utakmice igra bez navijača. Isto tako, jasno nam je da Vas neće biti sram ići niz vjetar, iako sami u intervjuu tvrdite suprotno, pa raznim insinuacijama pokušavate baciti blato na Hrvatski nogometni savez, misleći da pritom podižete imidž sami sebi.

No, moramo priznati da smo iznenađeni da ste spremni vrijeđati i organizaciju od koje dobivate veliki novac za financiranje svojih uglavnom nepoznatih, a time i neuspješnih projekata. Naime, zlonamjernom insinuacijom da su čelnici HNS-a mogli ili trebali znati detalje Uefine drastične kazne jer se `o tomu već tjedan dana priča u kuloarima`, uvrijedili ste prije svih - Uefu!


Uvrijedili ste neovisnost njenih disciplinskih tijela, jer biste dobro trebali znati da niti jedna komisija, niti Izvršni odbor, a ni predsjednik Uefe, nemaju utjecaj niti informacije od Disciplinske komisije. Prijevod Vaših izjava poslat ćemo Uefi, a dobro znate što Uefa misli o ovakvim insinuacijama na račun njenih tijela od ljudi i organizacija kojima daje novac. Čini se da ne možete pobjeći od jednog mentaliteta s kojim se ova država krenula obračunavati početkom devedesetih, pa mislite da je neovisnost takvih tijela samo floskula.

Sugeriramo da nam idući puta upravo Vi na vrijeme kažete kakvu ćemo kaznu dobiti.


Ne, Zorane Stevanoviću, na Disciplinsku komisiju Uefe ne može se utjecati, a Hrvatski nogometni savez - i svaki pojedinac u njemu - za kaznu su saznali onoga trenutka kada smo to vrlo transparentno pokazali - u srijedu 8. travnja u 18:25 sati.

Tvrditi, ali i insinuirati sve drugo ne samo da je maliciozno već je opasno, bezobrazno i ispod svakog nivoa, a služi samo potpirivanju niskih strasti i poticanju svega onoga protiv čega se, navodno, borite. Time ste duboko uvrijedili Hrvatski nogometni savez i omalovažili pozitivnu inicijativu odigravanja utakmica reprezentacije u Splitu.


Kada ste tako protiv rasizma i diskriminacije, zašto ne podijelite s javnošću koji su točno to Vaši projekti pomaknuli stvari na bolje?

Je li to možda situacija na Euru 2012. kada ste tražili zabranu izvođenja pjesme Lijepa li si jer je `izvođač Thompson fašist`, a tekst pjesme ima `geografske pretenzije prema susjednim zemljama`? HNS je morao uložiti puno truda kako bi pokazao da je pjesma Lijepa li si domoljubna pjesma i s razlogom jedna od najpopularnijih među hrvatskim navijačima.


Koliko je nama poznato, od kada ste aktivno uključeni na hrvatsku nogometnu scenu, stvari su samo postale - lošije. Hvala na takvom doprinosu.

I ako ste uistinu otvoreni prema pozitivnim projektima, ako ste za suradnju i napredak, zašto primjerice na Vašoj web ili Facebook stranici nije objavljen niti jedan spot #mojetribine, kampanje HNS-a protiv rasizma, diskriminacije i nasilja?


Možda je vrijeme za promjenu imena Udruge iz Korak ispred u - Korak iza.

Komu pokušavate prodati priču da je `loše ukazivati na navijače već treba na HNS koji je organizator utakmice`? Pa upravo ste Vi ti koji proteklih godina prokazujete hrvatske navijače kao najveće rasiste u Europi!


A HNS je kao organizator utakmice od Uefinog delegata dobio isključivo riječi pohvale.

Kažete kako `žalba nema smisla`. Dopustite ipak Hrvatskom nogometnom savezu da to procjenjuje, jer nama se čini da itekako ima smisla boriti se za to da Vatreni protiv Italije imaju podršku 30.000 gledatelja.


Vi očito mislite drugačije. Borba protiv rasizma i diskriminacije je jedno, a borba za maksimalne uvjete hrvatskoj reprezentaciji je nešto sasvim drugo.

No, kako biste Vi o tomu nešto znali kada s hrvatskim nogometom ili hrvatskom reprezentacijom nikada niste imali veze niti vam je interes hrvatski nogomet.


Smatramo da je u ovakvoj borbi važno isticati pozitivno. U kontekstu dosadašnjih utakmica hrvatskih reprezentacija, dvoboj s Norveškom bio je značajan napredak, i da je sve ostalo na izvještaju delegata, HNS bi bio kažnjen s 5.000 eura za nekoliko petardi.

I vjerujemo da je važno zahvaliti se policiji i svim navijačima koji su bili korektni na tomu, njih istaknuti kao pozitivne primjere i na njima graditi budućnost, a ne po tko zna koji put izdvajati ono negativno.


Hrvatski nogometni savez već se stotinu puta, a učinit će to koliko još puta treba, ogradio od svih rasističkih, fašističkih i drugih sličnih diskriminatornih poruka. I ovim putem osuđujemo rasizam, ustaštvo i sve oblike diskriminacije.

No, možda jednoga dana shvatite da kada sve ankete pokazuju da je hrvatska javnost u najmanju ruku podijeljena po pola po pitanju određenih povika, da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza. Kada djeca u Vinkovcima ili Osijeku iz sveg glasa viču `Za dom spremni`, da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza.


To je problem ove države, njenog obrazovnog i vrijednosnog sustava, a na edukaciji i ispravljanju moraju raditi svi, od sudova koji moraju biti transparentniji i dosljedniji, preko javnih dužnosnika i medija, do civilnih udruga poput Vaše.

Pa je možda vrijeme da se počnete time i baviti, umjesto zločestim insinuacijama te zarađivanjem novca i vlastitom promidžbom na način da kažnjavate one hrvatske navijače koji dostojanstveno, korektno i vatreno prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju.Od srca,

rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza
* reakcija na razgovor sa Zoranom Stevanovićem u Jutarnjem listu
 
 
 
10. travnja 2015.
vezano:
 
`degutantno i sramotno ponašanje dijela navijača` / ožujak 2012.
 
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
Dodatne informacije:
Želite nam poslati Vaš komentar ili mišljenje? javite nam se ...
Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici `Komentari, mišljenja, stavovi, ..` su stajališta autora, a redakcija ZGportala ih samo prenosi na svojim internetskim stranicama.

Redakcija zadržava pravo neobjavljivanja Vaših materijala bez dodatnih objašnjenja. Svaki komentar poslan redakciji mora biti potpisan, a osobni podaci autora neće biti objavljivljeni. Rukopisi i materijali se ne vraćaju.

Uredništvo ZGportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da nam osobe pošalju tekst kojim promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge građane komentar neće biti objavljen.

Opće uvjete korištenja ZGportala možete pročitati ovdje.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
 
 
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb