porto etno festival 2024

Porto Etno Festival 2024 | World music i etno fest održava se u riječkom Exportdrvu i to 28. i 29. lipnja 2024. godine

Porto Etno Festival riječkoj publici već je dobro poznat. Proizašao iz Etno Smotre, čije se prvo izdanje održalo 1996. godine, a onda “izmiješan” s kreativnim idejama studentica koje su u Rijeci organizirale gastro event internacionalnog karaktera, Porto Etno Festival bio je i značajan dio programa EPK 2020. Pod okriljem Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku festival uspješno djeluje već nekoliko godina, no ovogodišnje izdanje daje naslutiti da je riječ o novoj razini. Kako organizacijskoj, tako i programskoj.

Dodajmo da bogati line up ovog festivala predvodi riječkoj publici omiljen makedonski glazbenik Kiril Džajkovski i grčka eurovizijska predstavnica Marina Satti. A dvodnevnu manifestaciju Porto Etno Festival 2024 dodatno osnažuje gastro program. Također, svoje tradicionalne recepte za festivalsku publiku pripremat će manjinci iz raznih dijelova svijeta.

Zadnjeg vikenda u lipnju 2024. godine u prostoru Exportdrva u Rijeci održat će se osmo izdanje najpoznatijeg multikulturalnog riječkog festivala. On slavi upravo karakteristike koje obilježavaju i sam grad te su ga gradile kroz njegovu bogatu povijest – interkulturalnost i otvorenost. Rijeka će se na jedan ljetni vikend još jednom pretvoriti u prijestolnicu svjetske glazbe i kulture.

World music i etno su ključne riječi kad je u pitanju glazbeni dio programa

A gastronomska ponuda bit će kao i do sada usmjerena na tradicionalne recepte raznih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Na Youtube kanalu Porto Etno Festivala, kao i na društvenim mrežama, već je moguće pronaći recepte za burek, dagnje na buzaru, kao i specijalitete grčko-romske kuhinje te drugih gostujućih stranih kuhinja. Na Facebooku i Instagramu festival dijeli i zanimljive činjenice o Rijeci, kao što je ona da 11.20 posto stanovništva grada čine nacionalne manjine.

Porto Etno Festival njeguje autentičnost pojedinih kultura kao i lokalne običaje pa ga predvode izvođači koji moderan zvuk kombiniraju s elementima tradicije. Kiril Džajkovski smatra se svjetskom glazbenom legendom i utemeljiteljem globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat. On je jedan od producenata pionira koji su uvodili balkanske etno zvukove u modernu plesnu produkciju. A ujedno je i vrsni skladatelj filmske i kazališne glazbe.

Nastupi njegovog benda uživo sada uključuju MC-ja, trombon, trubu i violinu. Novi koncept vodi Balkan Beat još dalje, kombinirajući ga s glitch hopom i utjecajima Jamajke. Rezultat je funk potaknuto iskustvo koje osvaja publike diljem svijeta. Nastupao je na velikim europskim festivalima kao što su Pohoda, Woodstock, Exit Festival, Repercussion Festival, Rock for People, Latino Roc, Sziget, Rocktamule, Les Vieilles Charrues, Au Foin De La Rue, Festival Les Z’Eclectiques i Gypsy Jazz festival.

Porto Etno Festival 2024 uveličat će raznolikost kultura i plesni ritmovi

Marina Satti će u svibnju 2024. godine predstavljati Grčku na Euroviziji kombinacijom suvremenog popa te hip-hopa i tradicionalnog zvuka. A u lipnju zajedno s Kirilom predvodi festivalski line-up u Rijeci. Grčka je zvijezda u usponu kojoj kritičari predviđaju blistavu budućnost, kao i festivalski organizatori koji joj se posebno vesele. Njezini spotovi snažno vizualno komuniciraju tradiciju Balkana. A glazba odražava njezinu autentičnost te plesnim ritmovima poziva na slavlje tradicije i kulturnog nasljeđa.

Na popisu ovogodišnjih izvođača već su se našla neka zvučna imena, a od organizatora saznajemo kako će ih biti još! Bez obzira na to što popis nije do kraja oblikovan, postojeći line-up obećava. Na njemu se nalazi makarski Folklorni ansambl Tempet s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju tradicionalnih narodnih napjeva iz cijele Hrvatske. Tu su i Crne mambe, orkestar legendarnog “kralja Roma” Šabana Bajramovića i Folkatomik, talijanski bend sa sjedištem u Torinu, koji se ističe zvukom koji kombinira talijansku tradicionalnu južnjačku glazbu i elektroničku avangardu.

Crne Mambe ove godine slave 40 godina rada, a bilježe preko 6.000 nastupa

ključujući onaj 2013., kada su nastupili kao predgrupa Carlosu Santani u Manchesteru i 2014. na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Također, nastupali su i s Ninom Badrić te Severinom. Neizostavni dio festivala od samih njegovih početaka jest i Porto Etno Orkestar Zorana Majstorovića, nagrađivanog riječkog multiinstrumentalista.

U dva dana stane puno zabave, a organizacija se nastavlja i iznenađenja tek slijede, najavljuju organizatori Porto Etno Festivala. Ali vas i pozivaju da te pozivaju sve da u petak i subotu, 28. i 29. lipnja 2024. godine, rezerviraju za dobru zabavu i kreativne delicije iz cijeloga svijeta. Sve informacije o festivalu moguće je pratiti na mrežnoj stranici na adresi portoetno.hr.

VIDEO: Porto Etno Festival 2024

Tagged