ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
hrvatska pošta obilježava obljetnicu
 
dvadeset i pet godina prošlo je od ispunjenja najvažnijeg strateškog cilja republike hrvatske koji se u ranim devedesetima činio dalekim

Prigodna poštanska marka povodom 25 godina primitka Republike Hrvatske u Ujedinjene narode

 
poštanska marka / 25 godina hrvatske u ujedinjenim narodima
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
Hrvatska pošta izdat će prigodnu poštansku marku povodom 25. obljetnice primitka Republike Hrvatske u Ujedinjene narode. Autorica poštanske marke tiskane u prigodi ove obljetnice je Iva Morožin, dizajnerica iz Zagreba. Naklada prigodnog izdanja iznosi 150.000 primjeraka, a motivi su crveni kvadratići kao simbol Republike Hrvatske i logotip Ujedinjenih naroda.

Poštanska marka, čija je nominalna vrijednost 3,10 kuna, tiskana je u tzv. hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja. Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 22. i 23. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Prigodna poštanska marka 25 godina primitka RH u UN, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka mogu se pogledati i kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte.


Dvadeset i pet godina prošlo je od ispunjenja najvažnijeg strateškog cilja Republike Hrvatske koji se u ranim devedesetima činio dalekim - od stjecanja neovisnosti i međunarodnopravnog priznanja te članstva u Ujedinjenim narodima kojim je Hrvatska, kao rezultat dugotrajnih i složenih diplomatskih napora, dobila konačnu potvrdu priznanja neovisnosti na globalnoj razini. Hrvatska je u ova dva desetljeća obnašala neke od najvažnijih dužnosti te se posebno može istaknuti članstvo u Vijeću sigurnosti (SC) i Gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC).

S obzirom na proteklo nacionalno iskustvo u poslijeratnoj izgradnji mira i obnovi institucija, Hrvatska je u dva mandata bila članicom Komisije za izgradnju mira (PBC) te kao kruna dokaza predanosti u promicanju i unapređenju ljudskih prava u listopadu 2016. postala članicom prestižnog Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (HRC) što je rezultat prepoznatog angažmana u promicanju standarda ljudskih prava i u Hrvatskoj i u globalnoj areni.


U svojem vanjskopolitičkom djelovanju Republika Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda, nastavit će s angažmanom u daljnjem jačanju i učvršćivanju sustava UN-a te sudjelovanja i aktivnog doprinosa stvaranju politika u području održivog razvoja, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, jačanja multilateralizma i međunarodnog prava, klimatskih promjena, obnove postkonfliktnih država, kao i u suzbijanju prijetnji poput terorizma, nasilnog ekstremizma i kiberkriminala.

Navedene su politike integrirane u UN-ovu Agendu 2030, platformu za održivi razvoj na kojoj Hrvatska predano radi kako bi omogućila svojim građanima bolju budućnost u sljedećim godinama što je dugoročan strateški cilj Republike Hrvatske.
 
 
 
Dodatne informacije:
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
17. svibnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb