ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
bauhaus @ msu zagreb
 
osim umjetničkih radova, `zbirka marie-luise i ruth betlheim` obuhvaća arhivsku dokumentaciju, fotografije, deplijane, pisma i publikacije iz vremena nastanka

Donacija Zbirka Marie-Luise i Ruth Betlheim - radovi studenata i profesora Bauhausa

 
zbirka marie-luise i ruth betlheim / msu zagreb
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
Ruth Betlheim potpisala je ugovor kojim je poklonila Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Zbirku Marie-Luise i Ruth Betlheim - radove studenata i profesora Bauhausa. Ta iznimno vrijedna donacija obuhvaća više od sedamdeset umjetničkih djela, nastalih uglavnom između 1921. i 1924. godine, na Bauhausu u Wiemaru.

Osim umjetničkih radova, Zbirka Marie-Luise i Ruth Betlheim obuhvaća arhivsku dokumentaciju, fotografije, deplijane, pisma i publikacije iz vremena nastanka i time se pokazuje kao višestruko značajna - kao dragocjeni materijal o weimarskom Bauhausu, njegovim profesorima i umjetnicima, bitno upotpunjujući pogled i razumijevanje te inovativne škole.

Istaknut ćemo samo neke od umjetnika Bauhausa čiji će radovi biti dio našeg fundusa: Paul Klee, Karl Peter Röhl, Franz Frahm-Hessler, Kurt Schwerdtfeger, Lou Scheper, Hinnerk Scheper, Farkas Molnár, Henrika Stefán, Sandora Bortnyika i drugi.


Najveći broj radova, arhitektonskih nacrta, studija i crteža, ulja na kartonu djela su Farkasa Molnára. Druga po zastupljenosti djela su Lou Scheper, niz ilustriranih pisama i akvarela, koja osim same vizualne kvalitete otkrivaju slojevite prijateljske veze Lou i Marie-Luise. Njihova pisma objavljena su u ilustriranoj mapi Souvenir u izdanju MSU i Upi2M 2015. godine. Dvije litografije i jedan linorez potpisuje mađarski umjetnik Henrik Stefán, tri grafike u tehnici suhe igle njemački umjetnik Karl Peter Röhl, tri rada Hinnerk Scheper, a s po jednom grafikom zastupljeni su Paul Klee, Sándor Bortnyik, Kurt Schwerdtfeger i Franz Frahm-Hessler.


Povijest Zbirke Marie-Luise i Ruth Betlheim - radove studenata i profesora Bauhausa povezana je uz osobne uspomene Marie-Luise Betlheim, koja uslijed životnih okolnosti 1927. dolazi iz Weimara, preko Beča u Zagreb. Vremenom je zbirka inicijativom kćeri Ruth Btlheim dodatno proširena pismima, fotografijama i publikacijama a većina je objavljena u monografiji `Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim, Weimar - Zagreb` 2011.

Zbirka Marie-Luise i Ruth Betlheim - radovi studenata i profesora Bauhausa, nastala je kao rezultat druženja Marie-Luise Betlheim (rođ. Morgenroth) sa studentima Bauhausa u Weimaru, a koju je ponijela u Zagreb 1927. kao uspomenu na prijatelje. Marie-Luise Betlheim rođena je 1904. u Wormsu u Njemačkoj, a nakon smrti oca koji pogiba u Prvom svjetskom ratu, od 1917. živi s majkom u Weimaru. Godine 1920. u kuću njezine majke u Jacobstrasse 3 u Weimaru useljava se mlada studentica Bauhausa, Lou Berkenkamp, poslije udana Scheper, s kojom Marie-Luise uspostavlja prijateljstvo i ulazi u krug bauhausovaca. Intenzivni život s bauhausovcima nastavljen je i nakon što Marie-Luise upisuje Školu za ritmiku i glazbu u Hellerauu pokraj Dresdena, školu koja je bila povezana s Bauhausom, osobito u organiziranju zajedničkih proslava i priredbi, o čemu svjedoče brojne fotografije.


U tom se razdoblju Marie-Luise zbližila i s Farkasom Molnárom mađarskim studentom arhitekture s Bauhausa, autorom projekta Crvene kocke (Der rote Würfel) iz 1923. godine. Druženja i veze održavali su i nakon 1925, kada njezina Škola za ritmiku i glazbu seli u Laxenburg blizu Beča, a potom u potrazi za poslom dolazi u Zagreb gdje se udaje za Stjepana Betlheima, poznatog zagrebačkog psihoanalitičara. Sa sobom je ponijela i mapu uspomena na svoje prijatelje na Bauhausu koja je sadržavala niz grafika, crteža, ulja na kartonu ilustriranih pisama, bilježaka, fotografija, skica i nacrta studenata na Bauhausu, ujedno njezinih prijatelja.

Zbirku je prvi puta u javnosti predstavio Želimir Koščević u Studiju Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu 1984. godine, a potom uz katalog autor izložbe objavljuje i tekst o zbirci u časopisu Život umjetnosti. Od tada zbirka je parcijalno izlagana u nekoliko navrata, većinom u inozemstvu: Mađarska avangarda u Weimarskoj republici (Kassel, 1986/1987), Mađari na Bauhausu (Pečuh, 2010; Berlin 2011), a cjelovito je prikazana u okviru izložbe Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse u Muzeju suvremene umjetnosti, 2015.

Izložba Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse potaknula je Ruth Betlheim, kći Marie-Luise Betlheim, da pokloni Zbirku Muzeju suvremene umjetnosti.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: muzeji u zagrebu
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
19. prosinca 2016.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb