ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
hrvatski autoklub
 
priručnik će posebno svoje mjesto naći kod vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama ili su počinili štetu koristeći motorno vozilo, kao i vozači kojima je učinjena šteta

Priručnik za vozače `Vozač - odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje`

 
priručnik `vozač - odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje`
 
Hrvatski autoklub predstavio je priručnik za vozače Vozač - odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje autora, prof. dr. sc. Marijana Ćurkovića.


U ime Hrvatskog autokluba kao izdavača, Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek istaknuo je da Hrvatski autoklub ove godine obilježava značajan jubilej - 110. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Obilježavanje će biti popraćeno brojnim aktivnostima u znaku promoviranja ove važne obljetnice, kao i poticanje povećanja mobilnosti i sigurnosti naših članova i ostalih sudionika u cestovnom prometu.

Posebno je naglasio ulogu Hrvatskog autokluba, čiji su ciljevi posvećeni općem dobru, a koji se ostvaruju kroz svakodnevno poticanje, promicanje i ostvarivanje zaštite interesa sudionika u cestovnom prometu.

`Zato je briga za naše članove i vozače, jedna od najvažnijih zadaća Hrvatskog autokluba. U svrhu ostvarenja tih ciljeva, HAK obavlja brojne djelatnosti i poslove, a toj svrsi služi i izdavačka djelatnost.`, rekao je Slavko Tušek i dodao da je `.. priručnik za vozače u izdanju Hrvatskog autokluba Vozač - odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje, autora prof. dr. sc. Marijana Ćurkovića, uvaženog stručnjaka za područje osiguranja, našeg dugogodišnjeg člana i člana tijela upravljanja HAK-om, nastavak tih aktivnosti. Priručnik nudi informacije i odgovore na moguća pitanja vozača u vezi odgovornosti za pretrpljenu ili izazvanu štetu te način kako doći do rješenja, što je posebno značajno za vozače kao njegove korisnike.

U središtu je odgovornost vozača i odgovorno ponašanje, kao uvjet poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa.`.


Priručnik je kao poklon, u znak pažnje i zahvalnosti na članstvu te u povodu obilježavanja 110. obljetnice HAK-a, poslan kao poklon na više od 9.500 adresa dugogodišnjih članova Hrvatskog autokluba i na adrese 25 autoklubova (više od 6.500 komada), kako bi se bez naknade dijelio članovima i svim zainteresiranim vozačima.

`Naš je krajnji cilj da zajedničkim djelovanjem svih subjekata u društvu na čelu s Ministarstvom unutarnjih poslova, ostvarimo 50 postotno smanjenje broja poginulih na našim cestama do 2020. u čemu i ovaj priručnik ima važan doprinos a Hrvatski autoklub u tome će biti predvodnik.`, završio je predsjednik HAK-a Slavko Tušek.


Priručnik je predstavio urednik dr. sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj Sektora za vozače u Hrvatskom autoklubu, istaknuvši kako je Priručnik namijenjen vozačima te svim stručnim djelatnicima koji se bave pitanjem štete i osiguranja. Priručnik će posebno svoje mjesto naći kod vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama ili su počinili štetu koristeći motorno vozilo, kao i vozači kojima je učinjena šteta.

Sadržaji u Priručniku pokrivaju područje odgovornosti vozača za štetu, štetu i popravljanje štete, osiguranje motornih vozila, osiguranje pomoći na cesti, osiguranje vozača od posljedica nesretnog slučaja, osiguranje pravne zaštite te štete zbog sudara sa životinjama. Priručnik predstavlja vodič o informacijama i uputama, obogaćen primjerima iz svakodnevnice.


U komunikaciji s čitateljem, korišten je problemski pristup, pri čemu poruke na početku sadržaja izravno čitatelja uvode u problem i pojedino pitanje, što ga potiče na dobivanje traženih informacija.

Dr. sc. Alispahić istaknuo je da Priručnik sadrži osam poglavlja, strukturiranih po cjelinama, koje prate logičan slijed na 144 stranice. Na jednostavan, sažet i pristupačan način vozačima jasno i zorno prikazuje različite upute i upozorenja na što sve moraju obratiti pozornost prilikom osiguranja motornog vozila i naknade štete. Jednostavan za korištenje, čitatelja vodi kroz numerirane upute, koje su grafički zaobljenim pravokutnikom posebno naglašene.


Recenzent knjige prof. dr. sc. Hrvoje Kačer procijenivši kako će se u narednom razdoblju na našim cestama broj prometnih nesreća smanjivati, rekao je kako je vozač kao osoba koja fizički upravlja motornim vozilom, izložena dvostrukoj opasnosti. S jedne strane može biti uzročnik štete uzrokovane motornim vozilom trećim osobama, za što je prema propisima građanskog prava, odgovoran i dužan je naknaditi nastalu štetu.

S druge strane, i sam vozač može biti oštećena osoba kojoj štetu uzrokuju drugi vozači koji sudjeluju u cestovnom prometu.

`Vrlo je važno da Priručnik u cjelini pokriva područje odgovornosti vozača, štete i osiguranja, nastalih u cestovnom prometu, te da nudi informacije i odgovore na brojna pitanja oštećenih građana, koji su kao složena tematika prezentirani jednostavno i sustavno.`, istaknuo je prof. Kačer.


Autor, prof. dr. sc. Marijan Ćurković rekao je kako je tematika prezentirana u Priručniku kompleksna, ali tako strukturirana i aktualna, da nudi jasne odgovore na moguća pitanja u vezi odgovornosti vozača za pretrpljenu ili izazvanu štetu te o odnosima vezanim uz osiguranje motornog vozila.

`Ovaj Priručnik upotrebljiv je za cijelu vozačku populaciju, a ne samo za vozače članove, jer daje konkretne upute i upozorenja kao pomoć vozačima, na što sve moraju obratiti pažnju prilikom osiguranja motornog vozila i naknade štete u odnosu na osiguratelje.`, naglasio je prof. Ćurković.
 
 
 
4. ožujka 2016.
promotivni članak
 
 
Dodatne informacije:
želite li objaviti promotivni članak za ZGportalu?
molimo konktaktirajte nas!
 
 
   
arhiva poslovnih vijesti:
 
2018
 
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb