ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     POSLOVNE VIJESTI     VAŠI KOMENTARI     ZABAVA
  NAJAVE DOGAĐANJA     SERVISNE INFORMACIJE     MAGAZIN & SCENA     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Google Plus  
 
ZGportal Zagreb kontaktirajte nas sitemap / mapa stranice pretraga stranice
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
važni zagrebački datumi
 
gradske povijesne informacije, atrakcije i zanimljivosti

Važniji povijesni zagrebački datumi

 
zagrebačka panorama / utvrda medvedgrad, medvednica, zagreb
zagrebačka panorama / utvrda medvedgrad, medvednica, zagreb
 
 
1094.   Pojava prvih pisanih izvora u kojima se spominje Zagreb, tj. osniva se biskupija na ovom mjestu.
     
1242.   Zagreb (tada Gradec) spasivši hrvatsko - ugarskog kralja Belu IV, u znak zahvalnosti dobija Zlatnu bulu i postaje slobodni kraljevski grad.
     
1557.   Zagreb se prvi puta u pisanim dokumentima spominje kao glavni grad Hrvatske.
     
1669.   Isusovci osnivaju prvu gimnaziju i Akademiju. Ta se godina smatra godinom utemeljenja Zagrebačkog sveučilišta.
     
1748.   Prvu kavanu u Zagrebu (a i Hrvatskoj) otvorio je Leopold Duhn, a u njoj su gosti osim kave, mogli popiti čaj i čokoladu.
     
1759.   Po prvi puta ustrojena Zagrebačka županija, odnosno Comitatus Zagrabiensis, kad joj je carica i kraljica Marija Terezija daruje grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a datum se slavi kao Dan Zagrebačke županije. / 17. srpanj
     
1776.   Iz Varaždina je u Zagreb preseljeno sjedište Hrvatskog kraljevskog vijeća (hrvatske Vlade).
     
1789.   Prvi let balonom u Zagrebu napravio je carski letač Krsto Mazarović, samo šest godina poslije prvog povijesnog leta balonom. Let je trajao tridesetak minuta i označio je početke balonaštva u Hrvatskoj. Balon je poletio s livade na kojoj se danas nalazi park Ribnjak.
     
1819.   Proveden (prvi točniji) popis stanovništva prema kojem je Zagreb imao 9136 stanovnika.
     
1833.   Izgradeno je prvo zagrebačko kazalište. Izgradnju je financirao Kristofor Stanković novcem koji je dobio na bečkoj lutriji.
     
1850.   Kaptol, Gradec i Vlaška Ves ujedinjuju se u jedinstveni grad Zagreb. / 7. rujan
     
1853.   Alexander von Bach, austrijski političar i ministar, proglašen prvim počasnim građaninom Grada Zagreba.

Napravljena je prva karta grada Zagreba u boji - tada je zagreb sa okolnim selima imao 15.114 stanovnika i 1405 kuća.
     
1862.   Dovršetkom željezničke pruge, Zagreb je vlakom povezan s Trstom, Ljubljanom, Mariborom, Grazom i Bečom. / 1. listopada
     
1865.   Održan je prvi vatromet u Zagrebu i to 9. lipnja na Jelačićevom trgu. Vatromet nije prošao po planu - dogodila se velika tragedija. Zapalila se cijev napunjena kemikalijama koja je eksplodirala te je poginulo 10, a ozlijeđeno 11 ljudi.
     
1876.   Otvoreno je groblje Mirogoj. Prvi pokojnik pokopan na novom groblju bio je Friedrich Miroslav Singer, hrvatski i austrijski športski pedagog, začetnik tjelovježbe u zagrebačkim školama. / 7. studenog
     
1880.   Veliki potres - bio je jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, odnosno 6,3 stupnja po Richteru s epicentrom na području Medvednice. Potres je razorio brojne zagrebačke zgrade, dvoje ljudi je poginulo (litograf Stanić i bankovni službenik Lavoslav Smetana), a 29 ih je teško ozlijeđeno.

Nakon najvećeg udara, slijedilo je nekoliko potresa slabijeg intenziteta - do travnja 1881. godine zabilježeno je 185 podrhtavanja tla. Šteta je iznosila 50 milijuna kruna, koliko je iznosila polovica tadašnjeg godišnjeg državnog proračuna. / 9. studenog, u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde
     
1888.   Telefon je došao u Zagreb.
     
1890.   Puštena je u promet zagrebačka Uspinjača, tada pogonjena parnim strojem. / 8. listopad
     
1891.   Zagreb dobija svoj prvi konjski tramvaj. Taj dan se u Zagrebu obilježava kao početak organiziranoga javnog gradskog prijevoza. / 5. rujan
     
1892.   Osnovana Zagrebačka pivovara, tada pod nazivom `Zagrebačka dionička pivovara i tvornica slada`.
     
1906.   Otvorena prva kino dvorana u Zagrebu - Pathé bioskop. Nalazila se u dvorišnoj zgradi u Gajevoj 1.
     
1907.   Grad Zagreb dobija električnu struju. Priča počinje 1888. godine, kada je izvjesni F. Fischer iz Beča zatražio koncesiju za uvođenje istosmjerne električne struje u Zagreb. Gradski poduzetnik Eugena Ferdinanda Bothe (vlasnik tvornice pokućstva smještene na prostoru sadašnjeg Studentskog centra) također je zatražio koncesiju, ali za uvođenje izmjenične struje. Nakon poduljeg razmatranja, Gradska skupština je koncesiju dodijelila Botheu (ponuda je bila povoljnija), no, uskoro je ta koncesija poništena jer je grad želio uvesti električnu energiju vlastitim snagama (vjerovatno zato što je 1900. godine završavao 30-godišnji ugovor o rasvjetljavanju grada plinskom rasvjetom).

Određena je lokacija gradnje Električne centrale - Munjare, i to na dalekoj gradskoj periferiji (odmah pokraj vodovodne strojarnice), na Trešnjevci (i danas je na tom mjestu elektrana / toplana, no nema više ulice - Munjarski put). Vodovod je trebao biti prvi veliki potrošač struje, kao i Plinara (koja je 75% proizvodnje davala za uličnu rasvjetu), a razmatrala se elektrifikacija tramvajske mreže.

5. studenoga 1907. zasjale su prve svjetiljke - od Frankopanske, preko Ilice, Trga bana Jelačića, Praške te parka Zrinjevac.
     
1908.   Izgrađen prvi javni zahod u Zagrebu, a nalazio se na uglu Trga bana Jelačića Praške ulice. Dugo je bio znan po nadimku `Amruševac`, po tadašnjem gradonačelniku grada Zagreba Milanu Amrušu.
     
1910.   18. kolovoza pušten je u promet prvi električni tramvaj, a tada je bio žute boje.

Tom prilikom, zbog obnove ulica zbog elektrificiranja pruge, ulica Ilica je prvi put popločena, što je i prvi asfalt u Zagrebu.
     
1923.   Tramvajska žuta boja zamijenjena je (danas prepoznatljivom) plavom bojom grada Zagreba.
     
1925.   Osnovan zagrebački Zoološki vrt. Tada je bio najstariji ZOO vrt u jugoistočnoj Europi, a na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove. / 27. lipnja
     
1930.   Otvorena tržnica Dolac.
     
1932.   Otvorena je prva benzinska stanica u gradu Zagrebu. Nalazila se u Šoštarićevoj ulici (na broju 12), a prodavao se benzin Sphinx i motorna ulja MobilOil i Shell. Benzin se iz bačava prvo lijevao u manje posude, pa tek onda u spremnike automobila. Povećanjem broja automobila, takav je način opskrbe gorivom u potpunosti zastario.

Prva pumpa otvorila se kada je Zagreb dosegao broj od 1000 automobila. Do pojave te pumpe, petrolej, ulje i druge potrepštine prodavale su privatne osobe, a one su benzin i petrolej dovozile u bačvama iz Rijeke.
     
1950.   Puštena je u promet najkraća tramvajska pruga ZET-a br. 15 `Mihaljevac - Dolje`. / 15. rujna

ZET-ov autobus prelazi rijeku Savu - uvodi se linija Mažuranićev trg - Remetinec.
     
1963.   Žičara Sljeme puštena u pogon na trasi dugoj 4017 metara. Zanimljivost zagrebačke žičare da je bila najduža jedno - užna turistička žičara u Europi pogonjena samo jednim pogonom (pogon se nalazio na gornjoj postaji i imao je snagu od 2x92 kW).

Imala je 13 stupova, visine od 7 do 40 metara. Najveći raspon bio je 606 metara, a najveća visina kabine žičare od tla bila je 65 metara. Na stupovima je bilo ovješeno nosivo uže promjera 36 mm, te vučno uže promjera 26 mm. Žičara je imala 90 kabina za četiri osobe. Brzina vožnje bila je 3 m/s, a vožnja je trajala 23 minute.

Od 1. srpnja 2007. godine žičara ne radi (umjesto nje na Sljeme vozi autobus), a umeđuvremenu je proglašena spomenikom kulture. / 27. srpnja
     
1963.   Prvi semafor u Zagrebu postavljen je na križanju Šubićeve i Zvonimirove ulice. Originalni semafor danas se nalazi u prostoru Fakulteta prometnih znanosti. / 9. rujna
     
1964.   Poplava u Zagrebu - najveća prirodna katastrofa koja je pogodila Zagreb. Posljedice su bile katastrofalne, poplavljena je trećina Zagreba, voda je prekrila više od šest tisuća hektara užeg gradskog područja na kojemu je živjelo 180 tisuća ljudi. Najviše su stradali (tada) radnički kvartovi Trešnjevka i Trnje.

U poplavi je 17 osoba izgubilo život, a bez doma je ostalo 40 tisuća osoba. Potpuno je uništeno 10 tisuća stanova, 3297 gospodarskih zgrada i 61 trafostanica. Oštećeno je 120 poduzeća i dva kilometra autoputa. / 25. listopada
     
1979.   Tramvaj prelazi rijeku Savu - Držićevom avenijom preko Mosta mladosti do Sopota. / 25. studenoga
     
1987.   Grad Zagreb organizira Univerzijadu, najveće sportsko događanje do tada organizirano u Zagrebu. Zbog uređenja Grada za potrebe Univerzijade, ta godina smatra se prijelomnom za modernu povijest Grada.
     
1991.   Sabor Republike Hrvatske proglašava nezavisnost i suverenost Republike Hrvatske i Zagreb postaje glavni grad. / 25. lipnja
     
1999.   Osnovano je 17 gradskih četvrti koje su zamijenile dotadašnje općine. / 14. prosinca
 
 
 
 
       
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
english: important historical dates in zagreb
deutsch: wichtige historische daten in zagreb
hash tag: #povijest #datum #vaznidatumi #lentavremena #povijestzagreba #gradzagreb #uspinjaca #simboligradazagreba #zagrebackazicara #tramvaj #ilica
zadnja izmjena podataka na stranici: 30.12.15.
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
.. molimo pričekajte trenutak ..
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
 
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija