ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba u arheološkom muzeju
 
iberi su bili predromanski narod na rubu zapadne europe

Izložba `Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja`

 
izložba sjeverni iberi / arheološki muzej zagreb
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
Izložba Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja koja se otvara 24. ožujka 2015. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu uključuje reprezentativne primjerke artefakata koje su rabili antički Iberi, posebice oni koji su obitavali na sjeveroistoku Iberskog poluotoka.

Izložbu možete pogledati do 16. kolovoza 2015. godine.


Iberi su bili predromanski narod na rubu Zapadne Europe. Razvili su vlastitu kulturu duž mediteranske obale Iberskog poluotoka u razdoblju od pola tisućljeća, održavajući bliske kontakte s drugim narodima, prvenstveno Grcima i Kartažanima. Bili su napredna civilizacija s vlastitim jezikom i pismom, a živjeli su kao neovisna plemena sve do invazije Rima kada je njihova zemlja postala poprište Drugog punskog rata.

Aristokracija koju su činili ratnici vladala je nad seljacima i obrtnicima. Značajan urbani razvoj, napredne tehnologije poput metalurgije, lončarskog kola, korištenje novca i pisma te specifičan umjetnički izričaj osigurali su Iberima mjesto među vodećim europskim kulturama željeznog doba.

Sjeverni Iberi se razlikuju po svojim kulturnim, svjetonazorskim i životnim specifičnostima od ostatka iberskog svijeta, što je i vidljivo i po bliskoj povezanosti s galskim susjedima te kontinentalnim keltskim svijetom. Bili su smješteni na sjeveroistočnom dijelu Iberskog poluotoka koji danas zovemo Katalonijom.


Većina izložaka pripada zbirkama različitih ogranaka Arheološkog muzeja Katalonije, no na izložbi će biti predstavljeni i predmeti iz drugih katalonskih muzeja (Barcelona, Empúries, Olèrdola), ali i novi, još neobjavljeni nalazi s tekućih arheoloških istraživanja. Na izložbi će biti prikazano preko 200 predmeta s pratećim tekstovima i audiovizualnim sadržajima, među kojima su i neki koji će ovom prigodom prvi put biti predstavljeni javnosti.

Izložbom se žele prikazati ključni aspekti ove važne civilizacije, njihova teritorijalna i politička struktura, način ratovanja, jezik i pismo, tehnologija kojom se ova drevna civilizacija koristila, svakodnevni običaji pa čak i moda. Posebna se pažnja pridaje novim saznanjima o kultu dekapitacije, odnosno nalazima datiranima u 3. stoljeće prije Krista. Ta su spektakularna otkrića omogućila i 3D rekonstrukcije lica poginulih iberskih ratnika.



Europski kulturni projekt ArCAFE

Izložba je dio europskog projekta ArCAFE (Archeologie et Cultures de l'Age du Fer en Europe - Arheologija i kulture željeznog doba u Europi) koji je prihvaćena za financiranje 2013. godine u sklopu programa Culture 2007 - 2013. Koordinator projekta je Centre national de la recherche scientifique (CNRS) - Maison de l'Orient et de la Méditerranée - Jean Pouilloux (Francuska), a partneri su Site archéologique Lattara - Musée Henri-Prades de Montpellier (Francuska), Arheološki muzej u Zagrebu te Museu d'Arqueologia de Catalunya (Španjolska - Katalonija).

Projekt teži predstavljanju i popularizaciji baštine željeznog doba u Europi, s naglaskom na tri protohistorijske populacije, odnosno na Kelte, Ibere i Japode.


U sklopu projekta se, među ostalim, organiziraju i dvije velike izložbe, čiji su nositelji Katalonski arheološki muzej i Arheološki muzej u Zagrebu.

Zagrebačka izložba o Japodima, popraćena dvojezičnim katalogom, je tijekom 2014. i 2015. godine izložena u Francuskoj (Montpellier - Lattes) i Španjolskoj (Gerona), dok će katalonska izložba biti predstavljena u Zagrebu tijekom proljeća i ljeta 2015. godine.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: muzeji u gradu zagrebu
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
20. veljače 2015. / zadnja izmjena: 20. svibnja 2016.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb