ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba u msu-u
 
kretanje kroz mrak, traženje procjepa gdje je svjetlo, to je za mene autentičan put ..

Izložba Vojina Bakića - retrospektiva Svjetlonosne forme

 
svjetlonosne forme / vojin bakić
 
Vojin Bakić je umjetnik s bogatim stvaralačkim opusom te se ubraja ne samo među najbolje hrvatske kipare 20. stoljeća, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije europske kipare modernizma.

Pod naslovom Svjetlonosne forme, u subotu, 7. prosinca 2013. godine u 19 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će se retrospektivna izložba Vojina Bakića, koja predstavlja velik događaj za svijet umjetnosti i kulture. Osim najvažnijih radova, oko 200 skulptura i 80-tak crteža, bit će izložene i skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, projektna i osobna dokumentacija te filmska građa.


Bakićeva prva retrospektiva, odabirom najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina u stilsko - morfološki raznovrsnim ciklusima plodnog stvaranja, pruža mogućnost kritičke analize, valorizacije i novog čitanja njegova doprinosa hrvatskoj i europskoj modernističkoj skulpturi i spomeničkoj plastici.

Nakon formalnog obrazovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u četrdesetim godinama 20. stoljeća zapažen je po zreloj izvedbi skulptura u kojima prepoznajemo utjecaje hrvatske i europske moderne kiparske tradicije (Kršinić, Frangeš - Mihanović, Rodin, Maillol). Tematski razrađuje ženski akt, portrete i animalizam. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata izvodi narudžbe za javne spomenike u maniri socijalističkog realizma, no već se početkom 50-ih godina udaljuje od tih načela i odlučno oslobađa od tradicije.

Daljnjim istraživanjem i redukcijom, došao je do punoga, sažetoga volumena, forme koja je proizašla iz organskog svijeta, bliska Hansu Arpu. Nastaju radovi u tematskim ciklusima - glava, akt, torzo, animalizam. Krajem 50-ih, formu je razlistao, a plohu počinje zarezivati, savijati i probijati te otvarati prodoru prostora, koji tretira kao novo oblikovno sredstvo. Ploha, njezina površina i prostor postaju najvažniji likovni elementi Bakićeve kiparske sinteze.


Umjetnik velike stvaralačke energije, početkom 60-ih postaje predvodnikom apstraktnog izraza u hrvatskoj skulpturi. Radi u suvremenim materijalima, a plohu dijeli u konveksno - konkavne krugove koji su organski vezani jedni za druge. Njihov visok sjaj reflektira okolni prostor, a skulptura odražava igru punine i praznine, pozitiva i negativa, volumena i prostora. Po riječima Vojina Bakića, ti svjetlonosni oblici izražavaju životnu radost, bljesak, svjetlost. Humanizam i afirmacija pozitivnih vrijednosti koji su prisutni u prvim, još figurativnim radovima, na simboličkoj su razini prisutni i u njegovim posve apstraktnim djelima.

Skulpture koje je Jure Kaštelan poetski nazvao Svjetlonosne forme, pripadaju jednom od njegovih stvaralačkih ciklusa (1963 - 1968) kojima je rješavao nove kiparske probleme. Međutim, traganje za svjetlom, boljitkom i napretkom, dio je modernističke utopije koju je dijelio sa suvremenicima koji su u poslijeratnoj Jugoslaviji željeli stvarati bolji i humaniji svijet. Ono je obilježilo njegovo cjelokupno stvaralaštvo.


vojin bakić - retrospektiva svjetlonosne formeIznimnom snagom vizije i vrhunskom kreacijom, Vojin Bakić početkom 60-ih čini odlučan zaokret u načinu oblikovanja monumentalne spomeničke skulpture na području tadašnje Jugoslavije (u Zagrebu su najvažniji radovi u spomen parku Dotršćina, op. a.). Ideološki zadatak lišava naracije, a apstraktnim jezikom visokog modernizma uzdiže skulpturu do univerzalnog znaka.

Kipar poznat po javnim narudžbama, početkom 90-ih doživio je bezumno uništavanje vlastitih spomenika, a percepcija, stručna valorizacija i prezentacija njegova stvaralaštva zašla je u fazu diskontinuiteta. Retrospektiva u Muzeju suvremene umjetnosti želi vratiti Vojina Bakića na mjesto koje mu pripada u povijesti hrvatske i europske umjetnosti, ali i potaknuti na promišljanje našeg odnosa prema spomeničkoj baštini i društvenom sjećanju. Retrospektivna izložba će biti otvorena do 2. veljače 2014. godine.

Nakon promjena koje su se u Hrvatskoj dogodile početkom 90-ih, naslijeđe iz vremena socijalizma bilo je zanemareno i potiskivano na marginu. Ono je postalo predmetom interesa tek nekolicine suvremenih umjetnika. Na izložbi ćemo, uz Bakićeve, pokazati i radove umjetnika koji se bave njegovim spomenicima s različitih autorskih pozicija - od interpretacije modernističke baštine u radovima Marka Lulića, preko propitivanja utopijskih modela socijalističkog društva, našeg odnosa prema tim fenomenima te pitanjima gubitka društvenog sjećanja u djelima Davida Maljkovića, do kritike našeg odnosa prema spomenicima NOB-a u radovima Igora Grubića.


Izložbu prati opsežan dvojezični katalog s tekstovima desetak uglednih hrvatskih i inozemnih povjesničara umjetnosti i kritičara. Tekstovi su strukturirani u dva dijela. U prvom dijelu nalaze se tekstovi autora koji su istražili različite fenomene Bakićeva opusa (Tonko Maroević, Zvonko Maković, Ješa Denegri, Nataša Ivančević, Henry Meyric Hughes) dijalog suvremenih umjetnika i Bakićeve modernističke baštine (Leila Topić) te stanje spomenika u postjugoslavenskom kontekstu (Gal Kirn). U drugom dijelu kataloga objavljeni su pretisci najznačajnijih tekstova koji su tijekom 50-ih i 60-ih tumačili pojedine segmente Bakićevih morfoloških cjelina (Milan Prelog, Radoslav Putar, Vera Horvat Pintarić, Božo Bek). Grafičko oblikovanje publikacija, vizuala izložbe i suvenira (majice, platnene torbe, rokovnici, nakit) koji prate izložbu realizirali su Andro Giunio i Ira Payer iz Superstudio 29. Video koji će se tijekom trajanja izložbe prikazivati na medijskoj fasadi MSU-a, inspiriran je radovima iz ciklusa Svjetlonosne forme. Autorica videa je umjetnica Ana Opalić.

Program edukacija vezanih uz izložbu možete preuzeti ovdje.Program uz retrospektivu Svjetlonosne forme

U pripremi su brojne aktivnosti koje će sadržajno biti vezane uz retrospektivu Vojina Bakića i na taj način obogatiti te dati novu vizuru samoj izložbi. Od edukativnog programa predvidjeli smo predavanja, stručna vodstva i brojne radionice vezane uz stvaralaštvo Vojina Bakića koja predstavljaju izvrstan primjer na kojemu se mogu lako pratiti i protumačiti tendencije i mijene u umjetnosti i kiparstvu, od poslijeratnog soc-realizma, preko redukcije i sažimanja forme u pedesetima do organskih oblika i razlistalih, istanjenih, crtačkih formi sve do svjetlonosnih oblika u šezdesetima.

U subotu, 14. prosinca 2013. godine, na Dan muzeja, uz bogati rođendanski program, planirano je vodstvo Bakićevih unuka - Ane Martine i Vjere Bakić, autorica arhitektonskog postava izložbe i suradnice na izložbi, pod nazivom Osobno o Bakiću koje će iz jedne druge, sasvim osobne perspektive dočarati Bakićev život i stvaralaštvo. Nadalje, kustosica izložbe Nataša Ivančević održati će stručno vodstvo po izložbi Vojina Bakića. Posebno zanimljiv segment čine Bakićevi spomenici u javnom prostoru, na čiju važnost će se i tematski nadovezati planirani okrugli stol pod nazivom: Spomenici NOB-a - nekada i sada. Također se planira i razgovor s Borisom Medjom, projektantom statike i konstrukcije spomenika u Kamenskoj. Uz izložbu planiran je organizirani posjet i razgovor o zagrebačkim spomenicima Vojina Bakića - od Gorana do Dotršćine.

S veseljem najavljujemo i vrlo zanimljivo javno predavanje Penelope Curtis, ravnateljice Tate Britain, koje će se održat 30. siječnja 2014. godine u 18 sati u Dvorani Gorgona. Penelope Curtis, inače autorica značajnih publikacija o britanskoj modernističkoj skulpturi, predstavit će svoja istraživanja fenomena iznimno vitalne moderne skulpture britanskog kontinenta, koja je utjecala na promjenu smjera i razvoj europske i svjetske moderne skulpture.

Najavljujemo novost: Ulaznice, stručna vodstva, radionice i organizirani prijevoz mogu se kupiti i on-line, preko sustava Eventim i na njihovim prodajnim mjestima.

Izložba je realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske te se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.O Vojinu Bakiću

vojin bakićVojin Bakić rođen je u Bjelovaru, 5. lipnja 1915. godine. Svojim je apstraktnim izričajem postigao najviše domete u kiparskom mediju stvorivši djela koja sažimaju kolektivno i individualno iskustvo vremena. Radovi iznimne kvalitete i inovativnosti, već u godinama nastanka predstavljeni su u najznačajnijim prikazima suvremene svjetske i europske moderne skulpture, na najprestižnijim smotrama likovne umjetnosti (Biennale u Veneciji, Documenta u Kasselu, Biennale u Sao Paolu) i na izložbama koje su predstavljale jugoslavensku umjetnost u svjetskim centrima.

Bakićeva spomenička plastika i skulpture na otvorenom nalaze se na brojnim europskim lokacijama (Antwerpen, Marl, Mainz, Glonn, Zagreb, Lukovdol, Bjelovar, Petrova gora, Beograd, Kragujevac, Valjevo i Kolašin).

Za života je izlagao na preko 200 skupnih izložbi, a od toga ih je 75 organizirano u inozemstvu. Nezainteresiran za vlastitu promociju, duboko uronjen u stvaranje, imao je tek nekoliko samostalnih izložbi, od kojih dvije 1956. i 1964. u organizaciji zagrebačke Gradske galerije suvremene umjetnosti (danas MSU). Premda nije bio aktivan sudionik važnih umjetničkih pokreta EXAT 51 i Nove tendencije, sudjelovao je na njihovim izložbama, a nekoliko je puta izlagao s Piceljem i Srnecom, u Parizu i Londonu. Tijekom pola stoljeća neprestana stvaranja, nastao je opus koji odiše velikim intelektualnim i umjetničkim trudom i svrstava se u sam vrh hrvatske i europske modernističke skulpture.


Sam je u jednoj rečenici sažeo vlastito traženje koje je obilježilo njegovo cjeloživotno stvaranje: Kretanje kroz mrak, traženje procjepa gdje je svjetlo, to je za mene autentičan put ..

Umro je u Zagrebu, 19. prosinca 1992. godine.
 
 
(k.v.)
 
 
Dodatne informacije:
kulturni vodič: muzeji u zagrebu
simboli grada zagreba: spomen park dotršćina
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
1. prosinca 2013. / zadnja izmjena: 22. studenoga 2015.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2014
2015
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2013. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija